Danske soldater skal ikke tage fanger i Syrien

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

Udsendte soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset skal ikke tage fanger i Irak og Syrien. De skal træne irakiske specialstyrker. Hvis de kommer i kamp, skal de ikke tage fanger, men skulle det ske, afgør en arbejdsgruppe sagen.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at regeringen med støtte i Udenrigspolitisk Nævn fredag har bestemt at sende godt 60 soldater fra specialstyrken, et C-130 militært transportfly samt fire F-16 fly og to i reserve til baser i Irak og Tyrkiet.

- Vi regner ikke med, at vi kommer til at være i situationer, hvor vi bliver nødt til at tilbageholde fanger. Hvis, så er der et regelsæt for, hvordan de skal agere. I sidste ende vil vi fra dansk etablere en taskforce (arbejdsgruppe), forklarer Kristian Jensen.

Her afgør embedsmænd fra Udenrigs, Justits- og Forsvarsministerierne samt Forsvarskommandoen, hvordan specialstyrken skal agere i lyset af deres sikkerhed, påpeger han.

- Så det ikke er den enkelte soldat på jorden, men en taskforce i Danmark, som har det endelige ansvar for, hvad der sker, siger Kristian Jensen.

Specialstyrken skal træne, uddanne og vejlede irakiske soldater, som bekæmper Islamisk Stat. Da danskerne ikke har det operative ansvar, afgør de ikke, om der skal tages fanger, påpeger udenrigsministeren.

Hidtil har danske soldater ikke villet aflevere fanger til irakiske soldater og politibetjente, fordi der er dødsstraf i Irak.

- Vi overgiver ikke nogen til risiko for tortur eller tilsvarende behandling. Vi er nødt til at tage stilling fra sag til sag. Vi kan komme i en situation, hvor der er behov for at lave en tilbageholdelse, fastslår Kristian Jensen.

- Så kan de udsendte på jorden enten se i det regelsæt, de har fået udleveret, eller spørge, hvad de skal gøre. Så tager vi stilling.

/ritzau/