Danske styrker smider seks bomber i Irak på en uge

Skrevet af admin

09/06/2015

Mest læste i dag

De danske kampfly har i den seneste uge fløjet 10 missioner og smidt seks bomber i Irak. Målet for bomberne har været fjendtlige styrker og bygninger, oplyser forsvaret i sin ugentlige mission update.

F-16-flyene er en del af den indsats, som kæmper mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat. Kampene har været i gang siden oktober 2014.

De danske fly har deltaget i Close Air Support-missioner. Her er flyene indsat som direkte støtte til styrkerne på landjorden, og det har både drejet sig om overvågningsopgaver og bombninger af fjendtlige mål.

Derudover har F-16-flyene også gennemført Air Interdiction-missioner. hvor der flyves mod et specifikt mål. Efter at have smidt bomberne, flyver man direkte tilbage igen. Målene for disse bombninger har været bygninger.

På de missioner, hvor de danske kampfly ikke har anvendt våben, har de i stedet bidraget med overvågning og indhentning af efterretninger.

Flyene er dog altid rustet til at kunne anvende våben, hvis behovet skulle opstå, oplyser forsvaret.

Missionerne er foregået i de irakiske provinser Salah al Din, Al Anbar og Ninawa.

De bomber, som de danske styrker anvender, er præcisionsstyrede, hvilket vil sige, at de styres mod deres mål ved hjælp af enten laser eller GPS.

Det danske F-16 bidrag til Operation Inherent Resolve består af syv fly, hvoraf tre af dem er i logistisk reserve, og op mod 140 mand. Lige nu er omkring 90 mand udsendt.

Ud over F-16-flyene bidrager Danmark også med 120 mænd fra hæren, der skal vejlede og uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker i blandt andet skydning, førstehjælp, føring og stabsarbejde.

Siden den første mission 16. oktober har de danske fly fløjet 375 missioner og smidt 328 bomber.

/ritzau/