Danske svine-bønder taber penge på Ukraine-konflikt

Skrevet af admin

15/09/2014

Mest læste i dag

De danske svineproducenter har været hårdt ramt af Ruslands stop for import af svinekød fra EU, som har været gældende siden februar grundet et udbrud af svinepest i Ukraine.

I august stoppede Rusland så helt for import af en lang række fødevarer fra EU. Det betyder, at der er kommet langt mere kød og fisk på verdensmarkedet.

De danske svineproducenter kan derfor forvente at få færre penge for svinene. I fjerde kvartal vil det være 1,5 kroner mindre per kilo svinekød, hvilket svarer til omkring 140 kroner per slagtesvin, fremgår det af en prognose fra erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer.

- Europa svømmer over af fødevarer, efter at Rusland har stoppet al import. Det betyder, at priserne på fødevarer generelt falder. Vi håber på en normalisering af forholdet til Rusland inden for en overskuelig fremtid, for det er et virkelig godt marked, siger Søren Gade, der er administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, i en pressemeddelelse.

- Men lige nu knokler vi på livet løs for at finde alternative markeder, der kan aftage det svinekød, vi plejer at sælge til Rusland, siger Søren Gade, der blandt andet peger på Sydamerika som et marked, der er fokus på.

Det russiske stop for import af fødevarer kom som et modsvar fra de lande, som har indført sanktioner mod Rusland som følge af landets rolle i konflikten i det østlige Ukraine.

Det betyder ifølge Landbrug og Fødevarer blandt andet, at et land som Canada ikke længere eksporterer svinekød til Rusland, og det skal nu afsættes på andre markeder.

Landbrug og Fødevarer siger, at det russiske importforbud rammer svineproducenterne i en tid, hvor branchen i forvejen er presset. Organisationen kalder importforbuddet "en dråbe i et i forvejen fyldt bæger".

- Efter fem vanskelige år for svineproducenterne i Danmark så 2014 faktisk ud til at blive et godt år, hvor svineproducenterne kunne konsolidere sig og lave investeringer til gavn for fremtidens produktion, siger Søren Gade.

- Den forhåbning er desværre helt væk nu, og en svineproducent, der i fjerde kvartal sender 3000 slagtesvin til for eksempel Danish Crown, kan forvente at få 420.000 kroner mindre for kødet end samme periode sidste år, siger Søren Gade.

Det er ikke kun svineproducenterne, der er ramt af Ruslands forbud mod import af fødevarer. Mejerikoncernen Arla har for eksempel været nødsaget til at nedlægge 79 stillinger som følge af boykotten.

/ritzau/