Danske svineproducenter afviser manglende ansvarsfølelse

»Vi er helt enige om, at alle skal gøre, hvad de kan for at bruge så lidt antibiotika som muligt, og det er også mit klare indtryk, at danske svineproducenter er meget bevidste om ikke at bruge mere end det, der er nødvendigt for at holde dyrene raske,« siger Henrik Mortensen, der er formand for Danske Svineproducenter. Han er ikke bekendt med de seneste tal.

»Vi havde et ret stort fald i forbruget i 2011, og det er svært at sige, hvorfor vi nu ser en stigning igen, men vi producerer blandt andet flere og flere smågrise, som generelt får mere antibiotika end de øvrige svin, og det kan jo være en af årsagerne til stigningen,« tilføjer han.

Ifølge de seneste beregninger steg forbruget af antibiotika til svin også sidste år med 10,5 procent mere pr. kilo kød i forhold til 2011. Fra 2010 til 2011 faldt forbruget imidlertid med 20 procent. Det skete blandt andet som følge af den såkaldte gult kort-ordning, der giver påbud til de landmænd, der bruger for meget antibiotika.

Henrik Mortensen afviser, at de danske svineproducenter mangler ansvarsfølelse og mener, at man i forvejen allerede er omfattet af mange restriktioner. Han maner til besindighed i forbindelse med de seneste tal.

»Jeg vil håbe, at politikerne vil holde tingene lidt i ro. Vi har en gult kort-ordning, der er helt unik, og vi har fuldstændig styr på, hvor meget antibiotika, vi bruger. Så kan man altid diskutere, om det er for meget, og medicin skal bestemt ikke være et konkurrenceparameter, men flere restriktioner er i hvert fald ikke vejen frem,« siger han.

Ikke desto mindre skal partierne bag den seneste veterinæraftale mødes torsdag for at drøfte, om grænseværdien for brug af antibiotika skal være lavere, og fødevareminister Mette Gjerskov (S) har tidligere talt om yderligere stramninger.

Dagens Gossip