Danske sygeplejersker får international anerkendelse

Prismodtagerne er Dorrit Verding, patientrådgiver hos Region Sjælland og tidligere nødhjælpssygeplejerske hos Røde Kors, Nina Brünes, faglig rådgiver for socialsygeplejerskerne i Region Hovedstaden og mangeårig gadesygeplejerske, samt Nete Wrona Olsen, tuberkulosesygeplejerske i København.

»Jeg er dybt taknemmelig og mægtig stolt over at modtage medaljen. Det er næsten som at modtage en Oscar,« siger Nete Wrona Olsen.

Florence Nightingale-medaljen, opkaldt efter den store britiske pioner inden for sygeplejefaget, uddeles kun hvert andet år, og der uddelse maksimalt 50 medaljer pr. gang. Kun 34 danske sygeplejersker har modtaget medaljen, siden den blev indstiftet i 1920.

Nete Wrona Olsen er ansat på lungemedicinsk klinik på Gentofte Hospital, men en del af hendes arbejde består i at opsøge misbrugsmiljøerne i København for at finder personer, der er smittet med tuberkulose.

»Jeg tager ud og møder personerne, hvor de er. Jeg har blandt andet brugt det at køre ud til patienternes yndlingsbar og stille medicin hos bartenderen. Det handler om at tænke ud af boksen og skabe løsninger,« siger den 45-årig sygeplejerske, der gennem 13 år har arbejdet med at bekæmpe tuberkulose blandt udsatte grupper i København.

Og tuberkulose er ikke - som man måske skulle tro - et afsluttet kapitel herhjemme. Antallet af tuberkulose-smittede har været stigende siden 2009, og i 2011 blev der anmeldt 380 tilfælde af tuberkulose i Danmark, fortrinsvis i storbyernes misbrugsmiljøer.

Generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors Danmark er stolt over, at der i år er tre danske sygeplejersker, der får medaljen.

»I Røde Kors ser vi dagligt, hvor meget det betyder for de mest sårbare, at der er nogen, som vil hjælpe, når det er allersværest. Og det gør Nete, Dorrit og Nina i den grad. De har gjort en kæmpe forskel – både for socialt udsatte grupper herhjemme og for ofre for krig og konflikt ude i verden,« siger han i en pressemeddelelse.

Overrækkelsen af medaljerne finder sted torsdag hos Røde Kors i København.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip