Danske sygeplejersker forgyldes i Norge

I Norge er manglen på sygeplejersker nu så stor, at kommuner deroppe går direkte efter danske sygeplejersker ved at friste dem med kolde kontanter. Det skriver Avisen.dk.

Ud over en startpakke på 40.000 norske kroner - 20.000, når kontrakten er skrevet under, og 20.000 til, når ansættelsen har varet et år - kan Stavanger Kommune forsøde danske sygeplejerskers liv med skyhøje lønninger, skriver Avisen.dk.

- Jeg er så stolt af de nyuddannede sygeplejersker, der siger: Jeg vil bruge mit fag, og kan jeg ikke det i Danmark, så må jeg rejse et sted hen, hvor jeg kan, siger Anni Pilgaard, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Hun fortæller, at sidste nye påfund fra Stavanger Kommuner er, at kommunen er ved at investere i en boligblok til sygeplejersker, der kommer langvejs fra.

- Jeg har snakket med vores kontaktperson deroppe så sent som i dag, og hun er ved at blive desperat, fordi manglen på sygeplejersker er så stor. Derfor lover hun at være rundhåndet også i relation til kandidater, der er nyuddannede, siger næstformanden.

I Stavanger har de hvide kitler fået en lokal lønstigning på 27.000 om året plus en central lønstigning på 12.000 om året. Det giver en månedlig lønstigning på 3250 norsker kroner.

- Vi havde en helsidesannonce i den lokale avis. Vi fik tre ansøgninger til 15 stillinger, men ingen af dem havde de rigtige kvalifikationer. Derfor søger vi nu i både Norge og Danmark, siger Olve Molvik, personalechef i Stavanger Kommune, til Avisen.dk.

Stavanger er i tæt kapløb med nabokommunerne Time og Sandnes, der også er i minus med hensyn til sygeplejersker.

Kapløbet har skruet lønningerne i vejret. En sygeplejerske, der arbejder om natten, får for eksempel knap 500.000 norske kroner om året i både Stavanger og Sandnes. Og det er altså uden nattillæg.

Og det lader til, at strategien virker. I 2012 fik 850 danske sygeplejersker norsk autorisation. Det viser nye tal, som Avisen.dk har fået fra Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell i Oslo. I 2010 var tallet 186.

Der er med andre ord sket mere end en firdobling af danskuddannede sygeplejersker i de norske fjelde. På den anden side af Skagerak er sygeplejerskerne glade for deres nye kolleger.

- Vi har mangel på sygeplejersker heroppe, så hvis danske sygeplejersker har lyst til at arbejde her, så skal de være mere end velkomne, siger Eli Gunhild By, der er leder i Norsk Sykepleierforbund, til Avisen.dk.

I øjeblikket er der mindst 21 ledige stillinger i Stavanger Kommune.

/ritzau/

 

Dagens Gossip