Danske Syrien-millioner går til mad og læger

De store nødhjælpsorganisationer er i den grad ved at blive løbet over ende af de op mod syv millioner mennesker, der har brug for hjælp på grund af den blodige borgerkrig i Syrien.

De 100 millioner kroner, som Danmark er parat til at yde i ekstraordinær humanitær bistand, skal derfor gå til tre indsatsområder, der yder akut støtte de mest trængende steder, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Ritzau.

Han har i de seneste uger været i tæt kontakt med de store organisationer, der er i og omkring Syrien. Og bistanden skal gå til Verdensfødevareprogrammet (WFP), FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) samt det Internationale Røde Kors (ICRC).

- Verdensfødevareprogrammet er ved at løbe tør for penge, og der er akut brug for at kunne levere mad ikke mindst til befolkningen inde i Syrien.

- Derudover er der brug for at tage sig af flygtningene i Irak, hvor der i løbet af de seneste uger er strømmet 60.000 mennesker ud af Syrien og ind i Irak.

- Og så skal vi selvfølgelig også kunne sikre, at der er den kapacitet til at løse sundhedsproblemer, altså sygehuse og klinikker til de mange mennesker, som er kommet i klemme i konflikten og har brug for hjælp inde i Syrien, siger Friis Bach.

Med det ekstraordinære bidrag på 100 millioner kroner når den danske humanitære støtte til Syrien i løbet af 2012 og 2013 op på 436 millioner kroner. Derudover har Danmark givet ikke-humanitær støtte på 98 millioner kroner.

- Det er en massiv humanitær katastrofe, som udspiller sig i og omkring Syrien. I øjeblikket er der cirka syv millioner, der har akut brug for hjælp, og man frygter, at det kan vokse med helt op mod 10 millioner, siger Christian Friis Bach.

Den ekstraordinære støtte skal formelt godkendes af Finansudvalget i næste uge, men der tegner sig allerede nu et flertal for regeringens forslag.

/ritzau/

Dagens Gossip