Danske tekstil-giganter underskriver ny Bangladesh-aftale

Underskrifterne kommer, efter at flere end 1.100 tekstilarbejdere i Bangladesh mistede livet i forbindelse med den såkaldte »Rana Plaza-tragedie«, hvor en stor fabrik pludselig styrtede sammen.

De omkomne syede blandt andet tøj til danske virksomheder, og det har efterfølgende fået både danske politikere og brancheorganisationer til at stille sig selv det spørgsmål: Gør vi nok for at sikre, at danske tøj produceres i sikre og trygge rammer.

»Jeg synes, det er meget positivt, at de seks største spillere nu har tilsluttet sig aftalen om fremadrettet at forbedre forholdene i Bangladesh,« siger Hanne Gürtler, sekretariatsleder i organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel.

De seks virksomheder, som har underskrevet aftalen er Bestseller, IC Companys, DK Company, PWT Group, COOP Danmark og Dansk Supermarked. I Dansk Initiativ for Etisk Handel mener man, at det er en rigtig god start.

»Den her aftale kommer til at betyde, at de danske virksomheder og deres leverandører sammen skal se nærmere på brand og bygningssikkerheden på deres fabrikker,« siger Hanne Gürtler.

Den internationale aftale er seks sider lang og omhandler både virksomhedernes økonomiske aktie i aftalen, kontrolbesøg på leverandørfabrikker, rapportering og gennemsigtighed. Her har én af de store knaster været at finde ud af, hvor meget de danske virksomheder skulle forpligte sig til at betale, hvis der er problemer på de fabrikker, hvor de får produceret tøj.

Ifølge mandagens aftale har de seks firmaer skrevet under på, at man maksimalt vil bidrage med en halv million dollar om året de næste fem år. Men det beløb forventer Kommunikationschef i Bestseller, Mogens Werge, vil være væsentligt mindre, når indholdet i den endelige aftale forhandles hjem i juli.

»Det her er work in progress. Der er en række økonomiske spørgsmål, som først kan besvares senere. I dag har vi budt ind i et fællesskab, hvor man må finde løsningerne undervejs,« siger Mogen Werge.

Aftalen mandag har ikke underskrifter fra små og mellemstore danske virksomheder, da de har valgt at stå udenfor. Ifølge handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) vil man nu overveje, hvordan man på et senere tidspunkt kan sikre, at også de bliver en del af en sådan aftale.

»Det er positivt, at flere danske virksomheder i dag har besluttet, at de vil skrive under på den internationale aftale. Vi løfter nu engang bedst i flok. Både virksomheder, fagbevægelser, organisationer, forbrugere og vi politikere bærer en del af ansvaret for at sikre bedre arbejdsforhold i tøjindustrien. Den udfordring bliver nu løftet til gavn for fabriksarbejderne i Bangladesh,« siger Pia Olsen Dyhr.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip