Danske tøjfirmaer tøver med Bangladesh-aftale

Danske giganter som Bestseller og Jysk skriver ikke under på en international aftale om at forbedre kontrollen på systuerne i Bangladesh, hvor deres tøj og tekstilvarer bliver produceret. Det sker samtidig med, at andre europæiske selskaber som H&M, Tesco, Zara og C&A har valgt at sætte deres signatur på aftalen, der blandt andet skal sikre uvildig kontrol og brandinspektioner på udsatte systuer i Bangladesh.

Aftalen er indgået mellem internationale fagforeninger, NGOer i Bangladesh og en række tøjvirksomheder, efter at knap 1200 syersker omkom for et par uger siden, da deres arbejdsplads styrtede sammen. Mange danske virksomheder producerer deres tøj og tekstiler i landet, men såvidt har ingen virksomheder herhjemme underskrevet aftalen.

»Vi skriver ikke under inden deadline,« siger Mogens Werge, kommunikations - og CSR-direktør i den danske tøjgigant Bestseller, til Berlingske Business.

Deadline på aftalen er ved midnat onsdag nat. En fiktiv deadline, der gør, at »der går reality i den«, mener Mogens Werge. Ifølge kommunikations- og CSR-direktøren har Bestseller haft for få dage til at gennemgå den seks sider lange aftale og få det fulde overblik over, hvilke juridiske og økonomiske konsekvenser, den vil få for selskabet.

Heller ikke i Jysk planlægger man at skrive under på den pågældende aftale inden deadline i aften.

» Det kan godt være, at vi skriver under, men deadline når vi ikke. Af respekt for den danske proces, venter vi til mødet på fredag (mellem tøjbranchen og handelsminister Pia Olsen Dyhr, red.) og ser, hvordan vi kan stå sammen om det her,« siger kommunikations - og CSR-direktør i Jysk Jonas Schrøder.

Både Jonas Schrøder og Bestsellers Mogens Werge fremhæver, at deres selskaber allerede nu har andre kontrolsystemer ud over dem, som aftalen lægger op til.

Men det har jo altså vist sig ikke at være nok, påpeger international sekretær i HK Handel Peter James Stark, og henviser til den tragiske ulykke 24. april, hvor systuen på fabrikken Rana Plaza styrtede sammen over de mange arbejdere.

»Det er nu, toget kører. Jeg vil opfordre virksomhederne til at skrive under, men tiden er ved at rinde ud,« siger han, og hans formand i HK Handel Per Tønnesen supplerer:

»En meget stor del af det tøj, vi går med her i Danmark, er produceret i Bangladesh – og meget af det er produceret under forhold, hvor sikkerheden på fabrikkerne er helt ufattelig ringe. De virksomheder, der nyder godt af de lave omkostninger i Bangladesh, har et ansvar for de ansattes sikkerhed. Derfor opfordrer vi meget kraftigt til, at de danske tøj-giganter går med i det globale samarbejde.«

PWT Group, der blandt andet driver Tøjeksperten og Wagner, oplyser i en mail, at alle deres leverandører skal acceptere uanmeldte kontrolbesøg, men ikke om kapitalfonden har underskrevet den pågældende aftale.

Redaktionen har desuden forsøgt at spørge IC Companys og Dansk Supermarked om, hvorvidt de vil skrive under på aftalen, men ved artiklens publicering havde de endnu ikke svaret på forespørgslen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip