Danske virksomheder investerer milliarder i udlandet

Beholdningen af investeringer i udlandet er i perioden fra 2007 til 2012 steget fra lige under 800 milliarder kroner til næsten 1240 milliarder kroner. Det vil sige knap 75 milliarder om året.

Virksomhedernes nettoinvesteringer i Danmark er samtidig ikke set dårligere i 60 år, viser en analyse fra Nykredit Markets, hvor seniorøkonom Tore Stramer betegner situationen som en indenlandsk investeringskrise.

»Mange virksomheder blev ramt på konkurrenceevnen i årene inden krisen og fandt det mere fordelagtigt at flytte løntunge produktionsled til lande med lavere omkostningsniveau. Desuden har man ønsket at komme tættere på de markeder, som man ville satse mere på,« siger Tore Stramer til avisen.

Virksomhederne har postet milliarder i nye investeringer i udlandet på bekostning af de hjemlige investeringer, men samtidig forstærket deres økonomiske situation betragteligt, så deres opsparing udgør i dag knap 180 milliarder kroner eller 10 procent af det danske BNP.

Tore Stramer mener dog ikke, at virksomhederne indenfor en overskuelige fremtid vil kickstarte en dansk optur og skabe større tillid, som kan få gang i først forbruget og derefter øget vækst, selv om de har pengene til det.

»Det er primært virksomhederne, der har musklerne, og det – på papiret største vækstpotentiale. Spørgsmålet er så, om det potentiale kan være overgjort, fordi der er investeret mere i udlandet end herhjemme. Man skal ikke sætte næsen op efter en ketchup-effekt, hvor virksomhederne vil investere mere,« mener Tore Stramer.

Han påpeger, at Danmark med en normal investeringskvote kunne have haft et BNP-løft på 17 milliarder kroner og en beskæftigelsesfremgang på 15.000 personer.

Dagens Gossip