Danske virksomheder mindre effektive

Det viser en ny foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er første gang siden 2009, at produktiviteten falder.

Og det skyldes dels en økonomisk vækst på minus 0,3 pct. samt en nedgang i antal arbejdstimer på 0,1 procent.

Danmarks Statistik skriver, at den stort set stillestående udviklingen i produktiviteten i 2011 og 2012 kommer efter en række år med meget store udsving. Disse udsving kommer fordi virksomhederne holder på deres folk og først begynder at afskedige noget tid efter at den danske økonomi er gået ned i et lavere gear.

Danske Bank bemærker, at hvis man renser tallene for produktionen af olie er der tale om et lille plus. Produktiviteten i byerhvervene gik frem med 0,8 procent, men det er stadig et meget lavt tal, påpeger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

Han fremhæver, at det går pænt frem for industrivirksomhederne med en fremgang på fire procent. Det er inden for dele af servicesektoren og byggeriet, at udviklingen halter.

Dermed understreger de seneste tal den pointe, som den af regeringen nedsatte produktivitetskommission kom med - nemlig at det er i den hjemmemarkedsorienterede del af erhvervslivet, at det kniber med at blive mere effektive.

Selv om udviklingen i produktiviteten er et tungt og svært nøgletal at forholde sig til, er det en vigtig indikator for den danske økonomi, mener cheføkonomen.

»Produktivitetsudviklingen siger nemlig noget om, hvor dygtige vi er til at anvende vores samfunds ressourcer - og dermed også vores evne til at blive rigere over tid uden nødvendigvis at skulle knokle mere,« siger Steen Bocian.

»Det er jo ingen kunst at blive rig ved at arbejde ekstra, kunsten er at blive rig ved at arbejde smartere,« siger Steen Bocian, der håber på, at produktivitetskommissionens mange forslag begynder at få gennemslagskraft rent politisk.

Dagens Gossip