Dansker bliver præsident for alle Europas landmænd

Skrevet af admin

24/09/2015

Mest læste i dag

De europæiske landmænd, som - præcis som de danske - står i voldsomme problemer som følge af krisen med Rusland og de lave fødevarepriser, skal de næste to år styres gennem problemerne af danske Martin Merrild.

Han er torsdag aften i Bruxelles blevet valgt til posten som præsident for den fælleseuropæiske landbrugsorganisation, Copa, der repræsenterer 23 millioner europæiske landmænd og deres familier.

60-årige Merrild er i forvejen formand for Landbrug & Fødevarer og har en mangeårig politisk karriere bag sig. Han står dermed stærkt rustet til det nye hverv.

- Jeg går til opgaven ikke uden betænkeligheder og med stor ydmyghed på et tidspunkt, hvor dansk landbrug står i en meget vanskelig situation, hvor jeg også har et stort ønske om at være mest muligt til rådighed for mine danske kolleger, siger Martin Merrild.

Øverst på hans dagsorden i det nye job står de lave priser og Ruslandskrisen. Dertil kommer ønsket om at afbureaukratisere EU-ordningerne til gavn for de økonomisk trængte landmænd.

- Vi skal klart have et landbrug på markedsvilkår. Men samtidig bliver vi overhældt med bureaukratiske regler, så det er helt vanvittigt. Vi er nødt til at gøre op med den nuværende detaljeringsgrad i EU, siger han.

Der er tredje gang, at en dansker sætter sig i præsidentstolen i Copa.

Når vestjyske Merrild er blevet valgt til at gå i fodsporene efter H.O.A. Kjeldsen og Peter Gæmelke, så mener han, at det skyldes, at der i Europa står respekt om de danske præstationer på landbrugsområdet.

- Vi har også gjort meget ud af at kommunikere om landbrugets rolle i et moderne samfund på en måde, som andre lytter til, mener Merrild.

Det er knap tre år siden, at Merrild blev valgt som formand for Landbrug & Fødevarer og 20 år siden, at han stillede op første gang.

Først i tredje forsøg lykkedes det dog mink- og kyllingeproducenten fra Struer at sætte sig på landbrugets højeste post. Undervejs var han i en årrække Venstreborgmester i Struer Kommune og temperamentsfuld viceamtsborgmester i Ringkjøbing Amt.

Han er uddannet agrarøkonom samt merkonom i finansiering. Gården Feldborg i det vestjyske har stadig en vigtig plads i hans hjerte.

- Selvom der bliver endnu mere at se til nu, så skal der stadig være tid til bedriften i weekender og ferier. Det kan jeg simpelthen ikke undvære, siger han.

/ritzau/