Dansker for bordenden i britiske EU-sonderinger

Skrevet af admin

14/10/2015

Dagens topnyheder

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU-kollegerne torsdag mødes i Bruxelles, kan de blandt andet vente at få en - formentlig kort - orientering fra den britiske premierminister, David Cameron, om, hvad han forestiller sig for sit lands fremtid i EU.

Men foreløbig er det en anden dansker - generalsekretær i EU's ministerråd, Jeppe Tranholm-Mikkelsen - der sidder for bordenden ved den serie møder i Bruxelles, hvor man forsøger at afklare, hvad der rent teknisk og juridisk kan lade sig gøre i forhold til briternes overordnede politiske ønsker.

For eksempel hvor langt, man kan gå, uden helt at skulle genforhandle EU's traktater.

Den del af arbejdet er langt.

Men der er ingen forventning om, at torsdagens EU-topmøde træffer afgørende beslutninger eller får endelig afklaring af, hvordan Cameron så egentlig har tænkt sig at genforhandle Storbritanniens forhold i EU før en lovet folkeafstemning i 2017.

Men når man taler med EU-diplomater i Bruxelles og de øvrige EU-hovedstæder, breder der sig hørligt en voksende utålmodighed for at få mere konkrete meldinger fra briterne. Helst på skrift.

Først da kan de egentlige forhandlinger på øverste politiske niveau begynde.

Det er nu mere end to et halvt år siden, premierministeren lovede briterne en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal blive i EU. Det skal ske på basis af en ny aftale, som skal forhandles på plads med de andre ledere.

Cameron har selv talt på tomandshånd med samtlige de øvrige 27 stats- og regeringschefer. Så det er velkendt, at hans krav falder inden for fire områder:

Et britisk nej til EU-traktaternes vision om EU som "en stadigt tættere union", en garanti for ligebehandling af lande i og uden for euroen, bedre værn mod andre EU-borgeres misbrug af Storbritanniens velfærdssystem og en effektiv beskyttelse af de områder, hvor EU giver økonomisk mening for briterne - især det indre marked.

Generalsekretær Jeppe Tranholm-Mikkelsen ønsker ikke selv at kommentere sin rolle i de drøftelser, der går forud for de politiske forhandlinger.

Men EU-præsident Donald Tusks talsmand, Preben Aamann, bekræfter, at den danske topembedsmand "som Tusks mand" naturligt sidder for bordenden i det forberedende arbejde.

Ifølge Ritzaus oplysninger har han siden juli ledet lidt under ti møder i en kreds bestående af de øverste embedsmænd og juridiske rådgivere fra rådet og EU-Kommissionen samt den britiske EU-ambassadør, Ivan Rogers, Camerons EU-rådgiver, Tom Scholar, og sommetider Camerons stabschef, Edward Llewellyn.

/ritzau/