Dansker i Donetsk: Livet går videre efter våbenhvile

Skrevet af admin

06/09/2014

Dagens topnyheder

Roen har sænket sig over den østukrainske by Donetsk de sidste 18 timer, siden der fredag eftermiddag blev underskrevet en aftale om våbenhvile mellem Ukraine og prorussiske separatister efter flere måneder med krigslignende tilstande.

Det fortæller den tidligere danske chefpolitiinspektør Kai Vittrup, der i øjeblikket befinder sig i Donetsk, hvor han er "Acting Team Leader" for et hold af observatører fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa.

- Ind til videre har våbenhvilen betydet, at der ikke er bombardementer, og at vi ikke hører lyde fra raketter. Det har ellers været daglige begivenheder døgnet igennem. Men ellers er der ikke nogen ændringer i byen, fortæller Kai Vittrup, der har været i Donetsk den seneste måneds tid.

Prorussiske separatister har haft kontrol over Donetsk de seneste måneder, men Kai Vittrup fortæller, at separatisterne ikke har fyldt meget på gaderne.

- Man ser selvfølgelig en olivenfarvet bil fra tid til anden, men det er ikke sådan, at man har set kampvogne på hvert gadehjørne. Selve bybilledet har set ret normalt ud, og busser og taxa'er har kørt, og der har været vand og lys, siger han til Ritzau.

- Det er klart, at når man lige pludselig har kunnet høre, at det er gået løs med kampene, så har folk søgt dækning, ind til man har fundet ud af, hvor kampene har fundet sted. Derefter har livet så kunne fortsætte igen, siger han.

- Der har selvfølgelig været tryk på hospitalerne og de retsmedicinske institutter. Det er bagsiden af det her, tilføjer han.

Kai Vittrups arbejde for OSCE i Donetsk består i at overvåge og beskrive, hvad der sker i området.

- Vi har primært været ude og registrere de forskellige skader, som er sket som følge af bombardementer. Vi kører ud og besigtiger skaderne og rapporterer det, siger Kai Vittrup.

- Når vi er kommet ud i områder, hvor der har været bombardementer, har det set meget ubehageligt ud, fordi bomberne desværre også rammer civile, siger han.

/ritzau/