Dansker i Nepal: Vi prøver at glemme katastrofen

Skrevet af admin

25/04/2016

Mest læste i dag

Præcis et år efter Nepals voldsomme jordskælv 25. april sidste år forsøger landets indbyggere fortsat at lægge katastrofen, der kostede 8959 mennesker livet, bag sig.

Det gælder også hos en dansk familie, der er bosat i Nepals hovedstad, Kathmandu.

Theresa, Andreas, og deres syvårige datter Sofie har boet i den nepalesiske hovedstad i lidt over halvandet år. Hos familien sidder jordskælvet stadig i bevidstheden.

Det siger Theresa Bastrup Hasman, der er tekstilkonsulent i Kathmandu.

- Vi prøver at have en så normal hverdag som muligt. Vores datter går i skole, vi går stadig til de samme møder og foretager os mange af de samme ting. Men der er også nogle ting, som vi ikke længere føler, vi kan gøre.

- Jeg har ikke har lyst til at være alt for langt fra min datter. Jeg vil helst være i en afstand, hvor jeg kan løbe hen til hende, siger Theresa Bastrup Hasman.

Mandag er det et år siden, at jordskælvet med en styrke på 7,8 ramte Nepal.

- Særligt når årsdagen nærmer sig, så tænker man lidt mere over det.

- Men når vi nu har besluttet os for at blive boende, så kommer der et tidspunkt, hvor man beslutter sig for at få det bedste ud af situationen og være positiv, lyder det.

Selve dagen står stadig helt klart i hukommelsen hos Theresa Bastrup Hasman, der var ved at bestille en tid hos en frisør, da jorden pludselig begyndte at ryste under hende.

- Jeg kan huske, at jeg løb ud af bygningen for at finde min datter, men at jeg faldt, fordi jorden rystede så meget, så jeg ikke kunne løbe. Jeg løb mod en menneskestrøm med børn og forældre, der græd og råbte, husker hun.

I de efterfølgende dage kunne den danske familie ikke opholde sig i sit hus.

- Vi sørgede for hele tiden at holde døren åben til køkkenet, så vi kunne komme hurtigt ud og ind af huset. Vi boede i vores bil i et par dage, og senere boede vi i et telt, lyder det fra Theresa Bastrup Hasman.

Den danske familie er i dag tilbage i sit hus, men rundt om i Nepal lader genopbygningen mange steder vente på sig. En lang række familier bor således i midlertidige bambushytter, mens deres oprindelige huse stadig er ubeboelige.

600.000 nepalesere mistede deres hjem ved jordskælvene 25. april og 12. maj sidste år.

/ritzau/