Danskere advares mod tyrkiske demonstrationer

I vejledningen advares danskere nu mod at komme i nærheden af områderne, hvor demonstrationerne finder sted. I Istanbul drejer det sig om kvarteret omkring Taksim Pladsen, hvor protesterne begyndte tidligere på ugen.

»Politiet anvender tåregas og vandkanoner mod demonstranterne. Rejsende opfordres til at holde sig væk fra områder med demonstrationer. Rejsende rådes til at holde sig orienteret om den aktuelle situation gennem medierne og følge myndighedernes anvisninger,« siger Udenrigsministeriet i den reviderede rejsevejledning.

Demonstrationerne rettet mod premierminister Recep Tayyip Erdogans konservative regering startede fredeligt, men har udviklet sig til deciderede kampe, hvor politiet beskyldes for at optræde - selv efter tyrkiske forhold - særdeles voldeligt over for demonstranterne.

Erdogan har selv erkendt, at politiet har taget »ekstreme« midler i brug, og regeringen har bebudet, at voldelige politifolk vil blive retsforfulgt.

Det samme vil mange af de demonstranter, der i løbet af de seneste dage er blevet pågrebet. Ifølge indenrigsminister Muammer Guler drejer det sig om knap 1.000 personer.

»Der er blevet foretaget 939 tilbageholdelser i forskellige byer. Nogle af dem er allerede blevet løsladt,« siger indenrigsministeren, der fortæller, at 79 personer er blevet såret under sammenstødene.

Demonstrationerne er udløst af regeringens planer om at opføre kopier af osmanniske bygninger på Taksim Pladsen, der traditionelt er samlingspunkt for folkemøder og demonstrationer i Istanbul. Den udløsende faktor er imidlertid gledet i baggrunden - i stedet er protesterne nu rettet mod regeringens generelle politik og især premierminister Erdogans person.

»Vi er stadig regereret af en premierminister, som tror, at befolkningen er som lam, mens han udråber sig selv til sultan,« siger den 19-årige jurastuderende Batuhan Kantas til AFP efter en lang dags demonstrationer på Taksim Pladsen.

Her har politiet lørdag aften trukket sig tilbage, men der er lagt op til nye sammenstød søndag.

Dagens Gossip