Danskere får mindre stress på arbejdet end andre europæere

Kun fem procent af danskerne mener således, at stress er »meget udbredt« på deres arbejdsplads, mens tallet i lande som Sverige og Tyskland ligger på 15 til 17 procent. I de sydeuropæiske lande er tallet endnu højere, hos cyprioterne oplever hele 51 procent, at stress på arbejdspladsen er »meget udbredt«, mens det i Grækenland gælder for 46 procent.

»Danmark ligger fint placeret, og det er glædeligt, men det er faktisk ikke så overraskende for mig. Danmark plejer at ligge højt i undersøgelser, når det gælder områder som trivsel, jobtilfredshed, indflydelse på eget arbejde, udviklingsmuligheder og mening i jobbet. Samtidigt er der undersøgelser, der viser, at danskerne har ret lidt konflikt mellem arbejde og familieliv. Så alt i alt fører det til, at vi i Danmark fungerer godt på jobbet og derfor - sammenlignet med andre lande - ikke er ret meget udsat for stress,« siger Tage Søndergård Kristensen, der har forsket i psykisk arbejdsmiljø og stress og er selvstændig konsulent i Task-Consult, til Agenda.

Han fortæller således, at det er blandt grupperne uden for arbejdsmarkedet, for eksempel kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, at man finder et højere stressniveau herhjemme.

Undersøgelsen viser også, hvordan de europæiske befolkninger oplever håndteringen af den arbejdsrelaterede stress på arbejdspladsen. Her svarer 25 procent af de adspurgte danskere, at den stress, der opstår på arbejdet, bliver håndteret »meget godt«, mens 44 procent mener, at den bliver håndteret »rimeligt godt«.

Her er det Spanien og Bulgarien, der ligger i bunden. Kun fem procent af spanierne oplever, at arbejdsrelateret stress bliver håndteret »meget godt«, mens det gælder for ni procent af bulgarerne.

Dagens Gossip