Danskere i afrikanske uroligheder er i sikkerhed

I alt fem medarbejdere har Dansk Flygtningehjælp i landet, og de befinder sig nu alle på en militærbase ved siden af lufthavnen i hovedstaden Bangui, oplyser organisationen til dr.dk. Heriblandt er den ene af de danskere, der mandag sad fanget i ildkamp i en FN-lejr midt i hovedstaden.

Ifølge Copenhagen Post er de to andre også i sikkerhed, og de vil blive fløjet til Cameroun enten natten til tirsdag eller tirsdag dag.

Et familiemedlem til den ene dansker fortalte tidligere til avisen, at to af de strandede er FN-medarbejdere, mens den tredje arbejder for en NGO. Danskerne prøvede selv at komme til lufthavnen i en privat bil, men det satte en gruppe lokale en stopper for.

I en mail forklarer den ene familiemedlemmet, at de lokale frygtede, at FNs medarbejdere tog af sted fra landet, fordi uroen er optrappet i landet.

Det danske udenrigsministerium ville tidligere ikke bekræfte, at danskerne sad i FN-lejren uden at kunne komme ud på egen hånd, men blot, at de tre befandt sig i CAR.

»Den danske ambassade er i kontakt med de tre danskere i Den Centralafrikanske Republik. De har været i stand til at kontakte deres familier,« lød det fra en embedsmand i ministeriet til The Copenhagen Post.

Siden onsdag er situationen i det afrikanske land blevet forværret, efter allierede med oprørsgruppen Seleka overtog hovedstaden Bangui. Det har ført til, at præsidenten, Francois Bozize, er flygtet fra landet, har en regeringstalsmand oplyst til CNN.

CAR er en tidligere fransk koloni, og derfor har Frankrig bedt FNs sikkerhedsråd om øjeblikkelig hjælp til at standse urolighederne.

Seleka-oprørerne består af tre mindre grupper, der har som erklæret mål at afsætte Bozize. De beskylder præsidenten for at bryde den fredsaftale, der blev forhandlet på plads i det stærkt uroplagede land i januar i år.

Oprørerne er blandt andet utilfredse med, at de ikke er blevet integreret i landets hær som aftalt.

Dagens Gossip