Danskere kan overvåges for lovlige handlinger

Danskere vil i fremtiden kunne blive overvåget, aflyttet, skygget og afhørt for handlinger, der ikke er strafbare i Danmark.

Sådan bliver det ifølge eksperter, hvis danskerne 3. december stemmer ja til at fjerne EU-retsforbeholdet, skriver Jyllands-Posten.

- EU-samarbejdet kan tvinge os til at efterforske ting, vi bevidst har valgt ikke skal være strafbare herhjemme, siger juraprofessor og institutleder på Syddansk Universitet Thomas Elholm til Jyllands-Posten.

Han henviser til det såkaldte direktiv om den europæiske efterforskningskendelse, som danskerne blandt andet skal stemme om.

Kendelsen giver myndighederne i andre europæiske lande ret til at sætte dansk politi i sving med at efterforske borgere, der opholder sig i Danmark, til brug for en udenlandsk retssag.

I udgangspunktet skal de danske myndigheder sige nej, hvis den forbrydelse, det udenlandske politi efterforsker, er lovlig i Danmark.

Men hvis forbrydelsen står på en såkaldt positivliste, er dansk politi forpligtet til at gennemføre efterforskningen - uanset om forbrydelsen er ulovlig i Danmark eller ej. På listen nævnes 32 forbrydelser, der blandt andet omfatter "racisme og fremmedhad".

Men fordi der kan være stor forskel på, hvordan de forskellige lande definerer for eksempel ulovlige ytringer, kan det ifølge lektor på Syddansk Universitet Birgit Feldtmann blandt andet medføre, at danskere bliver efterforsket for ytringer, der normalt er fuldt lovlige i Danmark.

Justitsminister Søren Pind (V) oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-Posten:

- Dansk politi skal ikke blindt gennemføre et andet lands ønske, hvis der er grund til at sætte spørgsmålstegn ved det.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip