Danskere ønsker loft for antallet af børn pr. voksen i daginstitutioner

Skrevet af Kristine Bugbee

21/05/2015
Polfoto

Dagens topnyheder

Det mener 89 procent af danskerne, viser undersøgelse foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Siden 1986 er der blevet 58 procent flere børn pr. voksen i danske daginstitutioner, hvilket betyder, at hver pædagog skal holde øje med langt flere børn på én gang. 

I 1986 passede en voksen i en vuggestue i gennemsnit 4,1 barn, mens det tilsvarende tal i dag er 6,5 børn pr. ansat. I børnehaver er samme udvikling gældende: Her var der for 30 år siden 7,5 børn pr. voksen - et tal, der i dag er oppe på 11,8.

- Når man putter for mange små børn ind, forandrer pædagogens samspil med børnenes sig. De blive mere strikse og korte for hovedet, og det går udover børnenes sociale udvikling. Det kan betyde, at de får vanskeligheder med relationer, når de bliver større. Det er altså mere kritisk end som så, siger Charlotte Ringsmose, professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, til dr.dk.

Mogens Nygaard Christoffersen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, bakker op.

- Normeringerne betyder noget i sig selv for børnenes trivsel - også på længere sigt. De har mindre risiko for at ende på overførselsindkomst og blive kriminelle og større chance for at få en uddannelse. Så økonomisk er der også en gevinst at hente, siger han og forklarer, at en undersøgelse fra Sverige dokumenterer, at man kan måle stress i børns urin, hvis der er for mange børn pr. voksen.

Klokken 11.30 i dag præsenterer regeringen sin børnepakke, der har fået titlen 'En god start på livet for alle børn', som ventes at forholde sig til normering i daginstitutioner.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: