Danskere opfordres til at forlade Burundi efter optøjer

Skrevet af admin

17/12/2015

Dagens topnyheder

Blodige sammenstød i det afrikanske land Burundi den seneste tid får Udenrigsministeriet til at tage kontakt til alle danskere i landet.

Det oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice på sin hjemmeside onsdag aften.

- Siden oktober måned er sikkerhedssituationen i Burundi forværret kraftigt, skriver ministeriet.

- Udenrigsministeriet kontakter nu alle de danskere, som er registreret på danskerlisten i Burundi for at sikre, at de er opmærksomme på sikkerhedssituationen og på, at de skal overveje at forlade landet, lyder det videre.

De seneste blodige optøjer i Burundis hovedstad, Bujumbura, i weekenden har kostet knap 90 mennesker livet.

Der er tale om den værste vold i det centralafrikanske land siden et mislykket kup i maj.

USA og andre lande fordømmer volden, som har forstærket frygten for en ny etnisk konflikt mellem tutsier og hutuer. Burundi har samme befolkningssammensætning som Rwanda.

Siden marts har 210.000 mennesker forladt Burundi af frygt for eskalerende vold.

De danske myndigheder holder derfor også øje med situationen, lyder det fra Udenrigsministeriet.

- Danmark har ingen ambassade i landet, men er i løbende kontakt med den belgiske ambassade i Bujumbura vedrørende situationen, skriver ministeriet på sin hjemmeside.

- Belgien og flere andre lande fraråder nu alle rejser til Burundi og opfordrer til, at man udrejser af landet med kommercielle flyforbindelser, hvilket endnu er muligt, lyder det videre.

Volden i Burundi brød for alvor ud i april, da præsident Pierre Nkurunziza meddelte, at han ville forsøge at få en tredje periode som præsident. Det skete ved et omstridt valg i juli, som ifølge oppositionen var i strid med landets forfatning.

Nkurunziza blev valgt for endnu en periode på fem år.

Siden valget har der været næsten daglige skyderier i hovedstaden, men volden er nu blevet spredt til andre dele af landet.

Den seneste tids eskalering i konflikten har onsdag ifølge Reuters fået FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, til at advare om, at urolighederne kan udvikle sig til decideret borgerkrig.

/ritzau/