Danskere sikrer ørkenby eftertragtet status

På rekordtid har forskere fra Københavns Universitet gjort forarbejdet til det, der i weekenden gav en tilsandet perlefiskerby i Qatars ørken status af intet mindre end kulturel verdensarv.

Opgaven med Al Zubarah, som byen hedder, er den største, Københavns Universitet nogensinde har påtaget sig på det humanistiske område. Den løber fra 2009 til 2019 og koster et trecifret millionbeløb betalt af oliestaten Qatar, skriver Politiken.

Forskerne fik 10 år til at få Al Zubarah godkendt som verdenskulturarv.

- Men da vi havde været i gang i to år, meddelte myndighederne i Qatar os, at de ikke rigtig kunne vente længere. Og så fik vi travlt, siger ledende arkæolog Ingolf Thuesen til Politiken.

Han befinder sig i Cambodja, hvor Unescos medlemslande netop har været samlet for at tage stilling til ansøgninger fra hele verden.

For at sætte fart på processen omkring Unesco-ansøgningen øgede Ingolf Thuesen i 2011 sin Al Zubarah-stab fra 14 til 120 mand. Ekstraregningen betalte værten.

En placering på listen over verdensarv er attraktiv, fordi Unesco dermed anerkender, at et nationalt sted har stor betydning for det globale samfund. I Danmark har vi kun tre stykker kulturel verdensarv: Jellingstenene, Roskilde Domkirke og Kronborg.

Arkæolog Alan Walmsley har ledet udgravningerne ved Al Zubarah, der ligger med Den Arabiske Golf på den ene side, ørkenen på den anden og 85 kilometer fra Qatars hovedstad, Doha.

Ifølge Walmsley har Al Zubarah - der på sigt skal blive en arkæologisk park - enestående betydning for den historiske forståelse af hele Golfområdet.

- Al Zubarah markerer den moderne Golfs opståen. Det er en af de første større byer, hvor stammelederne - sheikerne - bliver totalt uafhængige af briterne, portugiserne og perserne, siger Alan Walmsley til Politiken.

Havnebyen Al Zubarah havde sin storhedstid i en kortere periode fra 1760 og cirka hundrede år frem. Byens befolkning levede af perlefiskeri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip