Danskere vil være flittigere, men...

I en ny spørgeskemaundersøgelse udført af Megafon for Politiken og TV2 erklærer næsten to tredjedele af danskerne sig »helt« eller »overvejende enige« i, at danskerne må »tage sig sammen« og »blive mere flittige«, hvis ikke velfærden skal trues af konkurrencen fra mere arbejdsomme folk. Det skriver Politiken onsdag.

Dermed synes en løsning på Danmarks årelange produktivitetsproblemer forestående, og det tegner godt for finansminister Bjarne Corydons (S) signaler om at tage fat på netop de udfordringer de kommende år.

Der er bare et problem.

Professor og ekspert i dansk arbejdsmarked fra Roskilde Universitet Bent Greve påpeger, at der gerne er en forskel på, hvordan vi svarer i en spørgeskemaundersøgelse, og hvordan vi opfører osi virkeligheden.

»Jeg vil nok være forsigtig med at tolke alt for meget ud af et tal som dette,« siger han.

»Vi har generelt en tendens til at svare det, vi ved, er det rigtige, selvom vi ikke nødvendigvis handler derefter. Eksempelvis er der også en forskel på, hvor meget fedtfattig og økologisk mad, vi gerne vil købe, og det, vi hiver op af kølemontren,« siger Bent Greve.

Han påpeger yderligere, at spørgsmålet i Politiken og TV2s undersøgelse er ledende.

»Det er stillet på en måde, så man risikerer et svar i den retning. Men hvis man skal se bort fra det, så er det jo positivt, at der tilsyneladende er en bevidsthed om, at vi er nødt til at blive mere produktive,« siger han.

Sidste år viste en undersøgelse fra Analyse Danmark, at to tredjedele af danskerne var klar til at arbejde en halv time mere om ugen, men det er ifølge Bent Greve ikke løsningen.

Mange offentlige og til dels også private virksomheder har nemlig ikke råd til eksempelvis at lade folk arbejde længere, og derfor skal en yderligere værdiskabelse af den danske arbejdskraft findes ved at investere i og anvende nye teknologier, lyder det fra eksperten.

»Vi ved, at man i både i det offentlige og i det private har plukket mange af de lavthængende frugter med hensyn til produktiviteten, og derfor bliver omfattende forbedringer ikke nogen nem øvelse,« siger Bent Greve.

Skønt erhvervslivets produktivitet steg med 1,6 procent fra 2010 til 2011, ligger tallet generelt lavere end lande, vi normalt sammenligner os med.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip