Danskere vinder opfindernes Oscar for grønnere biler

Der et ikke fantastiske skuespilpræstationer, men derimod en nyskabende opfindelse, der torsdag har sikret et dansk forskerhold opfindernes Oscar-pris, European Inventor Award.

Opfinderne Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen og Jens Kehlet Nørskov vinder prisen i kategorien "små og mellemstore virksomheder", der er én ud af fem kategorier. Prisen uddeles af Den Europæiske Patentmyndighed (EPO).

De får prisen for en opfindelse, der gør det muligt at sænke forureningen fra dieselbiler og udlede en renere udstødningsgas.

Det er blevet muligt gennem en særlig metode, der gør det muligt at lagre ammoniak på fast form. Opfindelsen fjerner 99 procent af de sundhedsskadelige NOx-gasser fra udstødningen på dieselmotorer.

EPO's præsident, Benoit Battistelli, roser opfindelsen fra de fire danskere. Han forudser samtidig store sundhedsforbedringer til forureningsramte mennesker i byerne.

- Opfindelsen er et vigtigt fremskridt i bekæmpelsen af forurening fra køretøjer, der i den grad kan forbedre luftkvaliteten i større byer.

- Bliver sådan et nyt rensningssystem til udstødningsgas en industristandard, kan det potentielt mindske sundhedsfaren for millioner af mennesker over hele verden, der er udsat for dårlig luftkvalitet, siger han.

Forskerne har udviklet deres produkt fra små tabletter på et enkelt gram, til patroner der kan lagre, hvad der svarer til 6000 liter flydende ammoniak.

Deres virksomhed, Amminex, har ifølge en pressemeddelelse for nylig landet en kontrakt om at opgradere 300 bybusser i København med patronerne.

Det er 11. gang, prisen uddeles. Formålet med prisen er at hylde enestående forskere, der har udført et ekstraordinært bidrag til social udvikling, teknologiske fremskridt og økonomisk vækst.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip