Danskerne aner intet om livsfarlig leversygdom

»Når man sammenligner kendskabet til hepatitis C med, hvor mange der rent faktisk er smittet, så kan man se en klar kontrast. Det lave kendskab kan blandt andet skyldes, at hepatitis C er en kompliceret sygdom, hvor der kan gå langt tid fra, man er blevet smittet, til man optager det,« siger Poul Schlichting, der er overlæge dr. med. på gastroenheden på Herlev Hospital.

Ifølge Poul Schlichting rammer sygdommen typisk narkomaner, hvilket kan være en medvirkende årsag til, at der er så få danskere, der kender til den.

»De har ofte svært ved at tale deres sag, og derfor er det vigtigt, at andre kan hjælpe med at skabe noget mere opmærksomhed på sygdommen og mulighederne for behandling,« siger han og peger på, at de praktiserende læger skal sørge for at få sendt patienter med sygdommen videre i sundhedsvæsnet. Sundhedsstyrelsen vurderer, at omkring 90 procent af alle stofmisbrugere i Danmark er smittet med hepatitis C.

Sygdommen er i den vestlige verden mest spredt gennem brugte kanyler hos stofmisbrugere, der stikker sig, mens den i mange ikke-udviklede lande bliver bragt fra menneske til menneske gennem dårlig hygiejne for eksempel på hospitaler og i blodprodukter, forklarer professor Jens Bukh, der forsker i behandling af sygdommen ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og ved Infektionsmedicinsk Afdeling og Klinisk Forskningscenter på Hvidovre Hospital.

»Det overrasker mig, at der ikke er flere danskere, der kender til sygdommen. Det er en alvorlig kronisk leversygdom, men i lande, hvor der er penge, ser fremtiden meget fornuftig ud i forhold til en bedre behandling af hepatitis C,« siger han og forklarer, at man ved at kombinere flere nye præparater rettet direkte mod virusset vil kunne hjælpe de smittede bedre, end tilfældet er i dag.

Sygdommen kan i dag behandles, så patienten bliver virusfri, men de nuværende behandlinger virker langt fra på alle patienter. Samtidig ved kun fem procent af de 17.000 smittede, at de har sygdommen, fordi der kan gå op mod 20 år, inden den viser sig.

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix (EL) mener, kommunerne må på banen i forhold til at få flere i behandling og få forebygget smitten.

»Vi ser ofte, at kommunerne glemmer screening og behandling i deres arbejde med stofmisbrugere. Men det skal højere op på dagsordnen i kommunerne, hvis vi skal komme nogen vegne,« siger hun.

På verdensplan menes mere end 170 millioner mennesker at være smittet med hepatitis C, der også er den hyppigste årsag til levertransplantationer verden over.

Dagens Gossip