Danskerne arbejder mindre end vi tror

Måden at opgøre arbejdstid på er blevet ændret, hvorved der i ét hug ryger 304 millioner timer fra de arbejdstimer, som de godt 2,7 millioner danske lønmodtagere og selvstændige lagde i 2012.

Med den nye opgørelsesmetode arbejdede danskerne gennemsnitligt 1.451 timer i 2012. Den tidligere opgørelse viste imidlertid et arbejdsår på 1.546 timer.

Det svarer gennemsnitligt til et arbejdsår, der er 95 timer kortere end hidtil antaget, skriver Politiken.

Nedjusteringen skyldes en omfattende revision af måden at lave arbejdstidsregnskab på, oplyser Danmarks Statistik, som tallene stammer fra.

Alle virksomheder, offentlige myndigheder og andre, der udbetaler løn eller offentlige ydelser, skal indberette deres såkaldte e-Indkomst til Skat. På baggrund af disse oplysninger er det lykkedes at præcisere timeopgørelserne, skriver Politiken.

»Den gode nyhed er så, at danskerne viser sig at være flittigere, når de er på arbejde, end vi har regnet med. De når simpelthen den samme produktion på færre arbejdstimer,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Politiken.

SRSF-regeringen har nedsat en Produktivitetskommission, der skal analysere mulighederne for at få danskernes produktivitet op.

»Den opgave er ikke blevet anderledes af de nye tal. Det er væksten i produktiviteten efter 1995, som kommissionen har fokus på, og væksten ændres ikke nævneværdigt med de nye tal. De nye tal viser stort set samme stigningstakt som de gamle tal,« siger Frederik I. Pedersen.

Heller ikke cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea mener, at kommissionen er blevet overflødig.

»Udviklingen i produktiviteten hos os er svagere end i vore nabolande. Vi har en række servicefag, hvor konkurrencen ikke er særlig stor. Det gælder for eksempel i detailhandlen, hoteller og restauranter,« siger han til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip