Danskerne behandler forbrændinger forkert

Pas på din grill eller din ovn her i sommerperioden. Der er nemlig sandsynlighed for, at du ikke ved, hvad du skal gøre, hvis du får en forbrænding.

Det viser en undersøgelse som Wilke, har lavet en lavet for Newspaq.

Her viser tallene, at 60 procent af de 1.000 adspurgte vil sætte en forbrændt hånd under rindende iskoldt vand.

Og det er den forkerte behandling, siger oversygeplejerske.

- Blodkarrene trækker sig helt sammen og blodet har derfor svært ved at løbe rundt. Det gør utroligt ondt, så man ikke kan holde det ud, når huden blver nedkølet, siger Eva Thomas, der er klinisk oversygeplejerske i akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital, til Newspaq.

Den rigtige behandling er enten at skylle hånden i en skål med vand eller holde hånden under rindende vand, der er mellem otte og 20 grader varmt.

- Det skal føles behageligt, og du skal have hånden i vand i to timer eller længere, indtil der ikke er mere smerte. Derefter skal du vente 15-20 minutter og mærke, om hånden stadig føles brændende, siger Eva Thomas til Newspaq.

Hvis det ikke er en alvorlig forebrænding, som for eksempel i ansigtet, kan man sagtens sidde derhjemme og ringe til akutmodtagelsen, hvis man har brug for et godt råd.

Det er kun 38,5 procent af danskerne, der ved, hvordan man skal skylle forbrændinger. Selv om Eva Thomas og personalet på akutmodtagelsen ikke i så udpræget grad oplever, at folk gør det forkert, har hun alligevel et bud på, hvorfor danskerne tror, at de skal vælge det iskolde vand.

- Det tror jeg, at vi har lært som børn. Iskoldt vand og gerne med isklumper i. Det kan jeg huske fra mig selv, og jeg tror, at det er et gammelt husråd. Men det er ikke den del af de instrukser, som fagfolk følger, siger Eva Thomas.

Hvordan står man så stillet, når man er blevet forbrændt og overvejer, om man kan få penge fra sin forsikring?

Her er der to grundlæggende scenarier, siger Riccardo Krogh Pescatori, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

- Hvis du brænder dig i arbejdstiden, skal det altid anmeldes som en arbejdsskade. Hvis det foregår i din fritid, er det din ulykkesforsikring, der er i spil, siger Riccardo Krogh Pescatori til Newspaq.

Han fortæller, at de fleste har en ulykkesforsikring, der sikrer en udbetaling, hvis de varige mén overstiger fem procent.

- Hvis man har en ulykkesforsikring, er det ligegyldigt, hvor dumt man gebærder sig, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip