Danskerne bruger kassen på kæledyr

Danskernes udgifter til kæledyr og tilhørende udstyr er steget med 300 millioner kroner fra 2000 til 2010, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Kristeligt Dagblad.

880.000 danskere har i dag et eller flere kæledyr, og i 2010 var kæledyrsforbruget 3,6 milliarder kroner.

Det er især de firbenede kæledyr, som nyder godt af interessen, mens færre bruger penge på fisk og krybdyr.

»Til gengæld fyrer især yngre damer penge af på små hunde, som var det små børn. De bruger alt muligt tilbehør. Generelt får mange unge mennesker hund, hvor de før fik børn tidligt. Det er måske en slags kompensation, og så får de børnene senere. Så det handler om noget socialt,« siger dyrebutiksejer og grossist Poul Jørgensen til Kristeligt Dagblad.

Dyret anses således af mange som en del af familien.

»I takt med, at vi har mindre og mindre med naturen at gøre, bliver dyrene en del af vores følelsessfære. Vi omgås dyr for følelsernes skyld, de får plads som familiemedlem, og konsekvensen er, at vi behandler dem som små børn,« siger Jill Byrnit, cand.psych. og adfærdsforsker ved Syddansk Universitet, til avisen.

Ifølge sociolog Emilia van Hauen er det et godt tegn, at danskerne bruger mange penge på kæledyrene.

»Mange børn vil gerne have noget, de kan være fortrolige med, og det er et kæledyr. Det er en måde at træne sig selv i at blive et socialt væsen. Så jeg ser ikke noget slemt i, at vi har et voksende forbrug i forhold til kæledyr. Tværtimod er det med til at fremme empati og evnen til at knytte sig – man lærer at tage sig af andre og at vise kærlighed,« siger hun.

Dagens Gossip