Danskerne drikker mindre alkohol

Danmark er stadig det land i Europa, hvor befolkningen drikker mest, men kulturen er ved at ændre sig.

Forbruget af alkohol er faldet fra 2003 til 2012, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2002 blev der blev solgt 50 millioner liter ren alkohol, men det tal var faldet til 43 millioner liter i 2012.

Træningseksperten: Det skal der til for at få en flad mave

Der er to årsager til faldet, mener Henrik Rindom, der er speciallæge i psykiatri og misbrugsekspert.

»Hvornår har du sidst fået en Gammel Dansk på din arbejdsplads? En gang var det standard, at vi fik en Gammel Dansk, når der var fødselsdag på en afdeling. Vi har fået en alkoholfri arbejdskultur, og det giver dårligt mening at tale om en »håndværker-øl«. Den ændring kan forklare noget af faldet i forbruget,« siger han til avisen.

Sjov video: Skelet-bilist skræmmer livet af personale i drive-in

Faldet i forbruget skyldes også, at danskerne er blevet ældre. Generelt har danskere over 65 år et mindre alkoholforbrug og tal fra "Sundhed og sygelighed i Danmark 2010 – udviklingen siden 1987" viser, at mange netop holder igen med alkoholforbruget, når de bliver over 65 år.

Også blandt de unge er der en ændring at spore, fortæller læge, ph.d., dr.med. Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

»I folkeskolen har der været fokus på at lave kontrakter mellem børn og forældre vedrørende alkohol. Forældre tager i højere grad ansvar for, at de helt unge ikke drikker. Vi kan se, at unge begynder at drikke senere, og at der også går længere tid mellem, at de er drikker.«

Alkohol bliver endnu dyrere for svenskerne

Ifølge »Skolebørnsundersøgelsen« drak hver anden 15-årige dreng i 2002 ugentligt, mens det i dag gælder for mindre end hver tredje, og for de jævnaldrende piger er mønsteret det samme. Mindre end hver femte 15-årige pige drikker nu ugentligt.

En endnu ikke offentliggjort undersøgelse viser samtidig, at knap ni procent af danskerne konsekvent siger nej til alkohol, og det er en stigning på fire procentpoint, forklarer Karen Elmeland, der står bag undersøgelsen.

”Begrundelsen for slet ikke at drikke er, at man dyrker sport eller ens livsstil mere generelt,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Dagens Gossip