Danskerne drømmer om at dø af alderdom

Danskerne ved godt, hvilke livstruende sygdomme der er mest udbredte, og hvilke sygdomme de fleste af os ender med at dø af. Men de regner ikke selv med at gå bort efter alvorlig sygdom.

Det viser en ny undersøgelse af danskernes tanker og viden om livstruende sygdomme og døden lavet af Palliativt Videncenter og TrygFonden, skriver Kristeligt Dagblad.

Omkring 28 procent af danskerne dør af kræft, 28 procent af hjerte-kar-sygdomme og 11 procent af lungesygdomme.

Men skal danskerne svare på, hvad de selv regner med at dø af, tror kun syv og otte procent, at de kommer til at dø af henholdsvis kræft eller hjerte-kar-sygdomme, og kun to procent regner med at dø af lungesygdomme. Derimod svarer over 40 procent af omkring 1000 adspurgte danskere, at de regner med at dø af alderdom.

- De fleste af os har som dødsideal at sove stille ind i familiens kreds på en stille og værdig måde uden smerter eller andre alvorlige symptomer. Så undersøgelsen viser på den ene side, at vi er velinformerede, men på den anden side at vi har en indbygget positiv vurdering af vores egen skæbne og vores egne chancer, siger Bo Andreassen Rix, psykolog og læge i Kræften Bekæmpelse.

Professor ved institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen har i årevis forsket i danskernes forhold til døden.

Han kalder undersøgelsens resultater et godt eksempel på "den paradoksale død":

- Det er jo et paradoks, at der er så langt fra vores drømme og forestillinger og virkeligheden. At vi ikke mener, vi selv er del af den dårlige statistik, og at det altid rammer de andre - ikke mig. Jeg tror, vi blandt andet tager skyklapper på, fordi vi er et samfund, der lider af kræftfobi. Med dét mener jeg, at vi lever i et kontrolsamfund, der kan behandle os ud af næsten alting. Men kræft kan man ikke kurere, og den kan ramme os alle lige pludselig. Så det er kræften og de alvorlige livsstilssygdomme, som er de store fjender, siger han.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip