Danskerne dumper hjælpen til handicappede

Et klart flertal af danskerne er uenige i den politik, som kommunerne fører på handicapområdet, og godt halvdelen af danskerne mener, at politikerne bruger for få penge på området.

Det viser en befolkningsmåling, som Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede (PTU) sammen med Scleroseforeningen har fået udført af Epinion.

Undersøgelsen viser, at 97 procent af danskerne mener, at mennesker med et handicap skal kunne leve et liv så tæt på det normale som muligt. Det vurderer 61 procent af danskerne, at der er ringe muligheder for i dag.

Støtten glæder formanden for PTU Holger Kallehauge.

- At der er så bred opbakning til lige muligheder er overordentligt vigtigt, siger han.

Men undersøgelsen viser også, at når det kommer danskernes egen opbakning til eksempelvis handicappede kolleger i dagligdagen, så kniber det mere med at leve op til de flotte ord.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

I dag bakker kun hver tredje dansker op om positiv særbehandling af handicappede i forhold til job. For 13 år siden var det to ud af tre danskere.

- Det er måske meget forståeligt i en årelang krise, at mange føler sig truede af ledighed og derfor ikke i samme grad støtter positiv særbehandling. Det gælder især folk i udsatte positioner og på timeløn, hvor solidariteten krymper mest, siger han.

- De er bange for, hvad det vil sige at få en handicappet kollega, når man i forvejen føler sig presset og tænker: Skal jeg så selv lave endnu mere.

- Vi har en stor udfordring med at få forklaret, hvorfor det både er muligt og utroligt vigtigt, at mange flere handicappede kommer i job, siger Holger Kallehauge.

Han peger på, at Danmark halter efter eksempelvis Sverige. Ifølge Institut for Menneskerettigheder er kun omkring hver fjerde dansker med nedsat erhvervsevne eller handicap i arbejde herhjemme, mens det er dobbelt så mange i Sverige.

/ritzau/

 

Dagens Gossip