Danskerne dumper ny kræftplan

Sådan lyder meldingen fra syv ud af ti af de danskere, der har svaret på den meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Jyllands-Posten.

Sundhedsministeren meldte tidligere på måneden ud, at kræftpatienter ikke længere pr. automatik skal indkaldes til rutinemæssige tjek for at se, om de stadig har kræft i kroppen. Men det bør ministeren genoverveje, mener Dansk Brystkræft Organisation.

»Jeg kan godt forstå, at folk bliver utrygge, når ministeren siger, at nogen skal til at kontrollere sig selv,« siger organisationens formand, Randi Krogsgaard.

Astrid Krag holder dog fast.

»Blandt fagfolk er der bred enighed om, at vi kan styrke kræftbehandlingen ved at omlægge opfølgningsprogrammerne, og at vi udnytter ressourcerne bedre, hvis speciallægerne på sygehusene kan bruge mere tid på at behandle kræftpatienter i stedet for at foretage kontroller, som der ikke er dokumentation for virker,« siger hun til Jyllands-Posten.

Sundhedsministeren begrunder den store modstand mod hendes nye kræftplan med, at det er kommet til at fremstå som om, at kontrollerne helt skal afskaffes. Men det er ikke tilfældet, understreger hun.

»Jeg tror, at svarprocenterne muligvis beror på den misforståelse, at vi ønsker helt at afskaffe kontrollerne, og at tidligere kræftpatienter mere eller mindre vil være overladt til sig selv. Sådan forholder det sig naturligvis ikke,« siger Astrid Krag.

Danske Patienter støtter op om de nye planer fra ministeren.

»Vi ved, at det kan give en bedre kvalitet, hvis man klæder patienten på til at kunne fange alarmsymptomer og har en dialog med patienten gennem vedkommendes egen læge,« siger Annette Wandel, der er chef for kvalitet og politik i foreningen, til Jyllands-Posten.

Dagens Gossip