Danskerne dumper storkommuner

Halvdelen af befolkningen – 49 procent oplever, at den offentlige service er blevet ringere eller meget ringere i tiden, der er gået, siden kommunalreformen trådte i kraft 1. januar 2007.

Kun seks procent mener, at servicen er blevet bedre, mens 25 procent svarer ’ved ikke' i en måling, som Gallup har foretaget for FOA blandt 1.573 danskere i april i år.

Kommunalforsker og professor Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, konstaterer, at danskerne må vænne sig til, at serviceniveauet er, som vi oplever det i dag, når kommunerne hele tiden tænker »stor, større, bedst« om alt fra skoler til daginstitutioner og plejehjem.

»Kommunalreformen virker. Det er den sørgelige sandhed. Det fører bare ikke til tilfredse borgere, og dermed kan man sige, at det er en »designet« fiasko. Det kan ikke overraske, at borgerne ville føle ringere service,« siger han.

Danskernes dårlige anmeldelse kommer samtidig med, at regeringen vil modernisere den offentlige sektor for yderligere 12 milliarder kroner – og netop som Økonomi- og Indenrigsministeriet har indsamlet høringssvar fra kommuner og regioner, der skal munde ud i den første store evaluering af kommunalreformen til efteråret.

Et af hovedformålene ifølge arkitekten af kommunalreformen var ellers, »at skabe et nyt Danmark, hvor en stærk og fremtidssikret offentlig sektor løser opgaverne med høj kvalitet og så tæt på borgerne som muligt.«

Sådan beskrev tidligere indenrigs- og sundheds-, finans- og statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) ambitionen i december 2005 i publikationen »Kommunalreformen - kort fortalt«. Løkke betegner i dag sig selv som en af hovedarkitekterne bag kommunalreformen.

Alligevel opleves systemet i dag mere bureaukratisk og mere fjernt fra den enkelte - og helt modsat Lars Løkkes ambition, om at opgaverne skulle løses »så tæt på borgerne som muligt.«

Kun 14 procent af danskerne er i undersøgelse enige i, at kommunalreformen har ført til mindre bureaukrati og færre skranker.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip