Danskerne er skeptiske over for psykisk syge kolleger

Analyseinstituttet Userneeds har for Skovhus Privathospital spurgt 1.000 danskere om deres holdning til psykisk syge på arbejdsmarkedet, og af undersøgelsen fremgår det, at selvom om de fleste danskere er klar til at have en kollega med en psykisk lidelse, er en tredjedel stadig enten afvisende eller skeptiske over for at skulle arbejde sammen med mennesker med psykiske sygdomme.

29 procent vil ikke have eller er skeptiske over at skulle arbejde med en person med en depression, mens cirka 30 procent vil være skeptisk eller slet ikke ønsker at arbejde med en person med diagnosen ADHD. 53 procent er skeptiske over at få en kollega med skizofreni.

»Vi ved, hvor vigtigt det er for mennesker ramt af psykiske lidelser, at de også kan få et godt fodfæste på arbejdsmarkedet. Derfor er det et meget stort problem, hvis mange møder dem med skepsis på arbejdspladsen eller ligefrem slet ikke vil arbejde med mennesker med psykiske lidelser,« siger psykolog Kari Birkeland fra Skovhus Privathospital i en pressemeddelelse.

De deltagere i undersøgelsen, der svarer, at de selv har eller har haft en psykisk lidelse, er dog mere positivt stemte over for at arbejde sammen med mennesker, der har en psykisk lidelse.

»De færreste ville nok være skeptiske overfor at arbejde med en kollega med for eksempel en hjertesygdom. Så noget tyder på, at kollegerne ikke har tillid til, at en kollega med en psykisk lidelse kan udføre sit job lige så godt som andre, og med den arbejdsmængde, der er på mange arbejdspladser, kan det skabe en meget ubehagelig stemning,« siger Kari Birkeland.

Hun opfordrer arbejdspladser til at tage emnet op.

»Psykisk sygdom må ikke være et tabu, fordi mennesker med psykiske lidelser både har brug for at have et job og føle sig værdsat der. Og for samfundet kan mange ressourcer gå tabt, når psykisk syge presses uden for arbejdsmarkedet. Også derfor har arbejdsmarkedet et meget stort ansvar for at bryde det tabu,« siger Kari Birkeland.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip