Danskerne er stadig vilde med de afdragsfrie lån

Danske boligejere er rigtig glade for muligheden for at slippe for at afdrage på deres gæld på den korte bane.

- Nu her 10 år efter introduktionen af afdragsfrie lån har vi således fået sat et nyt historisk toppunkt for udbredelsen af afdragsfrihed til de danske boligejere.

Det skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar til tal for realkreditudlånet i 3. kvartal fra Realkreditrådet.

56,7 procent af realkreditudlånet til ejerboliger og fritidshuse var afdragsfrit i tredje kvartal i år mod 56,5 procent kvartalet før.

- Det svarer til, at cirka fire ud af syv huse er finansieret med afdragsfrit realkreditlån.

- Det på trods af betydelige bidragsstigninger på afdragsfrie lån i 2012/2013 og et lavrentemiljø, der gør det væsentligt nemmere at få sat turbo på afviklingen af realkreditgælden, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han forventer dog, at danskerne igen vil få mere appetit på at betale af på boliggælden i stedet for at udskyde afdragene.

- For det første må man alt andet lige forvente, at de senere års prisstigninger på afdragsfrihed vil give en adfærdseffekt på danskernes lånevalg, siger cheføkonomen.

- Og for det andet vil der også være flere boligejere, der helt automatisk kommer til at afdrage efter udløb af perioden med 10 års afdragsfrihed, siger han.

Også chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit ser for sig, at flere vil begynde at betale af på boliggælden, blandt andet fordi realkreditinstitutterne generelt har strammet op på adgangen til de afdragsfrie lån.

/ritzau/

Dagens Gossip