Danskerne får tappet mindre blod

Der bliver tappet stadig færre bloddråber fra de danske donorer. En opgørelse fra organisationen Bloddonorerne i Danmark viser, at der sidste år blev tappet 53,14 portioner blod per 1.000 indbyggere, hvilket er det laveste antal siden 1966.

Ifølge Bloddonorerne i Danmark skyldes faldet en målrettet indsats fra landets blodbanker og læger for at nedbringe antallet af blodtransfusioner.

Donorblod kan påvirke patienternes immunsystem og øge risikoen for infektioner, så derfor er der nu gennem flere år blevet arbejdet på at sænke blodforbruget i Danmark.

»Forskning viser, at det er sundere at danne det manglende blod selv. For meget blod øger risikoen for infektioner og forhøjer dødeligheden. Mindre brug af blod redder liv,« siger generalsekretær Jesper Villumsen fra bloddonorernes forening i en pressemeddelelse.

Blodbankerne tapper donorblod til hospitalerne, hvor det bruges til at behandle patienter og til at have blod klar i tilfælde af ulykker. Cirka 10 procent af blodet bliver brugt til uforudsete behandlinger.

Ifølge Jesper Villumsen oplever man, at bloddonorer er utilfredse med, at de ikke kan blive tappet oftere.

»Det er dog ikke en ret at blive tappet. Som en følge af det faldende forbrug vil flere donorer komme til at opleve, at de bliver tappet lidt færre gange end tidligere. Bloddonorerne i Danmark ser det som et sundhedstegn for samfundet, at blodforbruget falder,« siger generalsekretæren.

Dagens Gossip