Danskerne finder abort etisk problematisk

Sex & Samfund mener, at danskerne på trods af opbakning til den nuværende lovgivning godt er klar over, at afbrydelse af svangerskabet er en nødløsning.

Generalsekretær Bjarne B. Christensen peger på, at der stadig bør gøres mere for at forebygge uønsket graviditet hos helt unge kvinder.

”Danmark har en af de laveste andele af aborter i verden, så på den måde har de seneste mange års politik været en rigtig kurs. Vi vil aldrig helt kunne forebygge os ud af problemet, men det er stadig muligt at nedbringe tallet. Der kommer hele tiden nye generationer til, og vi må spørge, om forebyggelsen nu også når ud til de unge. Der mangler især en indsats på ungdomsuddannelserne,” siger Bjarne B. Christensen.

En ny nordisk undersøgelse viser, at at unge danskere oftere glemmer at bruge kondom end jævnaldrende svenskere og nordmænd.

Socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig med generalsekretæren.

”Helt undgå aborter kan vi ikke. Men vi kan komme længere ned i forhold til at undgå uønskede graviditeter blandt de helt unge. Der bør være mere fokus på oplysning i gymnasier og på tekniske skoler,” siger hun.

Foreningen Retten til Liv arbejder for en afskaffelse af den fri abort. Landssekretær Ellen Højlund Wibe mener, at det er positivt, at danskerne har øjnene åbne for problemerne ved abort.

”Vi kan glæde os over, at en så stor andel ønsker aborttallet ned, selvom det er vigtigt ikke kun at reducere debatten til et spørgsmål om at sænke antallet. Det er de praktiserende læger, kvinderne henvender sig til i første omgang, og det ville være oplagt at ruste lægerne til i højere grad at give plads til kvindens tvivl om abort,” siger Ellen Højlund Wibe.

Det er dog ikke sandsynligt, at det kan lykkes at få aborttallet ned, mener læge Birgit Petersson, der er lektor og afdelingsleder for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Københavns Universitet.

”Man kan gøre vilkårene endnu bedre for unge, der gerne vil have børn, men det vil næppe for alvor begrænse tallet. De, der får abort, vælger det efter nøje overvejelse. De fleste er uønsket gravide, og hovedparten har brugt prævention netop for ikke at få børn,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Der udføres cirka 16.000 aborter årligt i Danmark.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip