Danskerne glemmer deres dårlige låse

I Det Kriminalpræventive Råd kender man til problemet med de gamle låse. Her ved man fra tidligere, at antallet af indbrud stiger i Danmark, mens de falder omkring os, fordi danskerne angiveligt er for dårlige til at sikre deres hjem mod ubudne gæster.

»Vi formoder, at de mange indbrud i Danmark i høj grad skyldes de dårlige låse. Men de høje indbrudstal kan også skyldes, at danskerne er dårligere til at sikre hus og hjem end man er i andre lande. Det er primært skalsikringen vi er dårlige til, det kan være låsen og kvaliteten af vinduer, hvor karmtræet eksempelvis er råddent og nemt at brække ind i,« siger Det Kriminalpræventive Råds konsulent Merete Djurhuus.

Hun peger på, at en forklaring på, at danskerne sjusker med sikringen af huset, kan være et højt dansk forsikringsniveau, som gør, at folk i højere grad er villige til at lade risiciene ved en gammel lås sidde over hør.

Undersøgelsen om låsene kommer fra forsikringsselskabet Codan. Den viser, at det først er, når danskerne har været udsat for indbrud, at de får skiftet deres låse. 64 procent svarer således, at de har skiftet låsen i deres nuværende hjem efter, at de har været udsat for indbrud.

»Folk går ikke i al almindelighed og tænker over sikringen af deres hus. Det er først, når de får det helt ind på livet, at folk typisk begynder at tage deres forholdsregler,« siger Merete Djurhuus.

Ifølge Det Kriminalpræventive råd ligger huse med dårlige låse, døre og vinduer, der er lette at bryde op, sammen med blandt andet huse med tæt bevoksning omkring bygningen og gode flugtmuligheder højt på listen over boliger i høj risikozonen for indbrud.

»Hvis tyvene vil ind, kommer de det også, og derfor kan man sige, at en god lås selvfølgelig ikke er en 100 procents garanti for, at man kan holde tyvene ude. Men så har man i hvert fald gjort sit til at gøre det vanskeligere for dem,« siger Merete Djurhuus.

Idølge Codan blev der begået 47.173 indbrud i Danmark i 2011, det er fire gange flere indbrud per indbygger end i Sverige.

Dagens Gossip