Danskerne lægger krisementaliteten bag sig

En meningsmåling fra Greens Analyseinstitut, hvor 1178 danskere er blevet bedt om at tage stilling til, hvorvidt de tror mest på, at dansk økonomi går fem gode år i møde, eller at vi står over for en årrække med stor arbejdsløsheden og økonomisk nedgang, svarer 64 procent, at de tror på fem gode år forude, mens kun 25 procent tror på, at krisen fortsætter.

Flere økonomer vurderer, at den nye optimisme afspejler flere små og store faktorer, herunder lave renter, skattelettelser, stigende boligpriser og SRSF-regeringens vækstplan.

Det er interessant, at danskerne nu begynder at tro på bedre tider, mener Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi står på bunden af en lavkonjunktur, og jeg tror, at vi nu vil bevæge os bort fra bunden. Over de næste fem år vil vi ramle ind i et opsving,« siger Lone Kjærgaard.

Hun henviser til de nye tal for forbrugertilliden, som i går blev offentliggjort af Danmarks Statistik.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

I juni overraskede forbrugertilliden ved at bevæge sig op i plus 3,4 fra minus 2,6 i maj, selv om økonomerne kun havde regnet med en beskeden stigning.

»Danskerne har set, at vi har fået flere penge med skattelettelserne. Man kan måske også føle, at priserne ikke stiger så meget, som de har gjort tidligere,« siger senioranalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen.

Han peger også på, at danskerne har mere liggende på kistebunden end tidligere.

»Gennemsnittet af danskernes opsparing er jo voldsomt stor. Det kan sagtens være et udtryk for, at vi siger, at nu har vi lavet den polstring, som vi gerne vil, og vi føler os temmelig sikre på, at vi godt kan modstå, hvis der sker noget uventet,« siger Jan Størup Nielsen.

Dagens Gossip