Danskerne mistede shoppelysten i sommervarmen

Danskerne holdt sig væk fra butikkerne i sommerens hedebølge. Detailsalget faldt samlet 0,6 procent i juli, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er der dog ingen grund til at tro, at danskerne generelt er på vej til at skrue markant ned for forbruget.

- Særligt ikke fordi, at faldet kommer oven på to måneder med stigninger. Ser man således på omsætningen de seneste tre måneder under ét, ligger det stadig en anelse højere end de foregående tre måneder, skriver hun i en kommentar.

Der gik lidt færre penge fra de danske husholdningsbudgetter på tøj og sko i juli. Til gengæld skruede vi op for madforbruget, viser de nyeste tal for salget i den danske detailhandel.

Der er åbenlyse årsager til, at danskerne holdt sig væk fra butikkerne i sommeren. For hvem har lyst til at gå på shopping under en hedebølge, siger Lone Kjærgaard.

- Det kan hænge sammen med, at danskerne ikke har haft den store shoppelyst, men har søgt til stranden i stedet på grund af varmen, siger Lone Kjærgaard.

Også Helge Pedersen fra Nordea forklarer faldet med årstiden.

- Meget tyder på, at der er masser af sæsonbetingede forklaringer på udviklingen.

- Dels slog udsalget dørene tidligt op i år, hvilket kan forklare den stærke udvikling i juni måneds salg af blandt andet tøj, dels var sommeren rigtig god, hvilket har ført til ekstra mange grillaftener på terrassen, skriver han i en kommentar.

Ifølge Lone Kjærgaard er detailsalget alt i alt en skuffende omgang, selvom det ikke ligefrem får alarmklokkerne til at ringe.

- Vi havde håbet på at kunne tilføje endnu et positivt nøgletal til den række, der efterhånden er kommet. Men træerne vokser altså ikke ind i himlen, siger hun.

Faldet i julis detailsalg kom efter to måneders fremgang, hvor salget steg med 0,6 procent i juni og med 0,5 procent i maj.

I juli var det især et fald på 4,8 procent i salget af beklædning med videre, der trak ned. Den varegruppe udgør en tiendedel af det samlede salg.

Salget af andre forbrugsvarer faldt 0,6 procent, mens en stigning på 0,3 procent i salget af fødevarer og andre dagligvarer trak lidt op.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip