Danskerne sælger stadig mere til verden end de køber

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

Danmark kunne notere sig et solidt plus på handelsbalancen i marts. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Her steg handelsbalancen, forskellen mellem værdien af importerede varer og eksporterede varer, til 5,6 milliarder kroner fra 3,8 milliarder kroner i februar.

Det er resultatet af en stigning i eksporten og samtidig et dyk i importen.

- Stigningen på eksporten er blandt andet båret af en stigning på eksport af kemikalier og kemiske produkter.

- Faldet i importen skyldes blandt andet et fald i importen på maskiner. I forhold til februar steg eksporten til Tyskland i marts med 14,6 procent især som følge af øget salg af vindmølledele, skriver Danmarks Statistik.

I marts eksporterede Danmark varer for 59,4 milliarder kroner, mens der blev importeret varer for 43,8 milliarder kroner.

- Dagens tal er ikke så dårlige endda med en pæn stigning for vareeksporten, skriver Jyske Bank om tallene.

- Vi kunne sagtens have fået noget, der var værre med tanke på de aktuelle vækstproblemer for den globale økonomi og de lidt svagere tillidsindikatorer for eurolandene i årets første del.

Kigger man på udviklingen på længere sigt, så ser det dog ikke så pænt ud. Eksporten faldt i forhold til fjerde kvartal i takt med opbremsningen i verdensøkonomien.

Dermed ser det ikke ud til, at Danmark kan sætte sin lid til eksporten for at finde økonomisk vækst.

- Tager man udgangspunkt i eksporten og det private forbrug, ser starten på 2016 ud til at have været meget svær, men industriproduktionen tegner et noget mere opløftende billede af den økonomiske situation, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian.

Han venter en økonomisk vækst på 0,5-0,75 procent i 2016.

/ritzau/