Danskerne skal have et nyt frihedsmuseum

Men branden betyder ikke, at danskerne skal sige endegyldigt farvel til det traditionsrige museum, der er en del af Nationalmuseet, forsikrer kulturminister Marianne Jelved (R).

Selv om det lykkedes museumspersonalet og brandvæsnet at redde de udstillede genstande på museet, der skildrer besættelsestiden i Danmark, er bygningen stærkt medtaget.

Det har fået Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), til at kræve, at man genopbygger den nedbrændte bygning hurtigst muligt.

Marianne Jelved vil dog ikke på forhånd love, at den gamle bygning bliver genopbygget.

»Jeg er helt enig i, at vi skal have et frihedsmuseum. Det er en del af Nationalmuseet, og derfor skal jeg have en indstilling fra de fagligt kompetente mennesker i ministeriet og Nationalmuseet om, hvad vi skal gøre. Jeg har ingen problemer med at sige »ja« til at bygge det op igen, hvis det er det, der er forsvarligt fagligt set,« siger Marianne Jelved.

Ifølge Pia Kjærsgaard er branden en »katastrofe«, og hun ønsker, at det nedbrændte museum skal genopbygges samme sted, som det hidtil har været.

»Jeg synes, det bør genopbygges, for det er helt specielt museum. Hvis det står til mig, skal museet ligge, hvor det hele tiden har ligget,« siger hun.

»Jeg har ofte besøgt Frihedsmuseet. Jeg kender det ud og ind og kører forbi det hver dag. Jeg synes, det er afgørende, at vi har det, så jeg synes, kulturministeren skal svare på, hvor hurtigt man vil genopføre museet,« siger Pia Kjærsgaard.

Kulturministeren vil vente med at give løfter, til de relevante fagfolk har vurderet situationen, understreger hun. En ting er dog sikkert, der kommer et nyt museum.

»Lad os nu høre, hvad fagfolkene siger. Når jeg siger, at jeg vil lytte til de råd og den indstilling, jeg får fra de fagligt kompetente folk, der har med den slags ting at gøre i ministeriet og Nationalmuseet, så skal jeg jo ikke sidde og foregribe den indstilling. Det, der bare er sikkert, er, at den del af danmarkshistorien skal blive ved med at være en del af vores museumsverden,« siger hun.

Ifølge Henrik Schilling, presseansvarlig for Nationalmuseet, er ingen museumsgenstande gået tabt under branden. Personale fra museet har evakueret museumsgenstandene, der blandt andet tæller våben og uniformer, og skaderne skal nu vurderes.

Marianne Jelved oplyser, at der skal ses nærmere på sikkerheden efter branden.

»Efter min opfattelse bør det ikke kunne ske,« siger hun.

Spørgsmål: Tror du, der er noget galt med sikkerheden?

»Det ved jeg ikke, men det er også det, der gerne skal belyses. Blandt andet politiet og brandvæsenet må give en redegørelse af, hvad der er sket, og hvordan det kunne ske, siger kulturministeren.

Ifølge indsatsleder for Københavns Brandvæsen Jan Sørensen var brandårsagen søndag aften fortsat ukendt, og politiets teknikere vil mandag morgen undersøge stedet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip