Danskerne skal have fingrene ned i skidtet

Miljøminister Ida Auken (SF) præsenterede mandag regeringens såkaldte ressourcestrategi »Danmark uden affald«, der skal føre til mere genanvendelse og mindre forbrænding af affald.

»Vi skal holde op med betragte affald som noget, vi skal af med - altså noget, der skal brændes af. Vi skal i stedet se det som en fælles ressource og tænke, at der er penge i skidtet,« sagde Ida Auken efter mødet til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Miljøministeriet er 80 procent af danskernes affald de seneste årtier blevet brændt, og selvom det har givet et stort bidrag til den grønne energi, så er der samtidig gået materialer og ressourcer tabt, som kunne have været genanvendt.

Helt konkret er målene i den nye plan, at Danmark i 2022 skal genanvende 50 procent af landets husholdningsaffald, hvilket er dobbelt så meget som i dag, at der skal forbrændes flere hundrede tusinde ton affald mindre, at tre fjerdedele af al elektronik skal indsamles, og at servicesektoren skal genanvende mere glas, pap, metal og plast.

Der er afsat 200 millioner til den nye strategi, og pengene skal gå til at støtte udviklingen af nye teknologier for genanvendelse og til at støtte kommunerne, der skal føre planen ud i livet.

Og netop kommunerne tager positivt imod regeringens udspil.

»Det er godt, at vi nu har fået rammerne for næste generation af kommunernes affaldsplaner,« siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i KL, Martin Damm, i en skriftlig besked.

Han kalder det samtidig fornuftigt, at det stadig skal være op til den enkelte kommune at fastlægge serviceniveau og indretning af affaldshåndteringen.

»Det er meget positivt, at regeringen lægger vægt på, at der er et lokalt rum i kommunerne til at finde de rigtige løsninger for at nå målet om mere genanvendelse af husholdningernes affald. Kommunerne er i fuld gang med at lave nye ordninger med for eksempelvis flerkammer-løsninger, der vil sikre, at der indsamles større mængder af de genanvendelige materialer. Kommunerne vil bidrage med løsninger til at nå målsætningerne om mere genanvendelse og mindre forbrænding,« tilføjer han.

I Venstre tager miljøordfører Henrik Høegh (V) mere skeptisk imod den nye strategi.

»Vi er enige i, at det kan være en god idé at sortere mere i vores affald og frasortere flere produkter. Vi bare gerne starte en andet sted, nemlig hos aftagerne af de frasorterede produkter. Det kan være hos plast- eller metalindustrien. Hvad er det, de har behov for? Hvis vi opfylder deres behov, så sikrer vi, at vi har den indsamling, der giver mening,« siger han.

»Vi frygter, at man starter med at prædike moral hos den enkelte forbruger og familie, og så viser det sig, at der ikke er et behov fra de frasorterede produkter i den anden ende,« slår Henrik Høegh fast.

Meget tyder dog på, at Ida Auken og resten af regeringen får den nødvendige opbakning til at realisere »Danmark uden affald«. Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø), siger således:

»Vi tager positivt imod udspillet og ser gerne, at beløbet hæves (fra 200 millioner kroner, red.). Det er et ønske, vi tager med til de kommende finanslovforhandlinger,« siger han.

Regeringens plan lægger op til, at der om ni år skal forbrændes cirka 800.000 ton mindre affald end i dagens Danmark.

Dagens Gossip