Danskerne skal have fingrene ned i skraldet

Det kan blive virkelighed, når miljøminister Ida Auken om få uger præsenterer regeringens nye ressourcestrategi, som lægger op til øget affaldssortering.

»Almindelige danskere kommer til at skulle sortere mere affald. Målet er helt klart, at vi skal genanvende mere og brænde mindre af. Og det er et paradigmeskift for Danmark, fordi vi hidtil har været verdensmester i forbrænding,« siger Ida Auken til Politiken.

Hun vil endnu ikke lægge sig fast på, præcis hvordan fremtidens affaldssortering kommer til at foregå, eller hvilke affaldstyper, der skal sorteres fra hinanden.

Men ifølge Jacob Møller, der er seniorforsker ved DTU Miljø, Institut for Vand og Miljøteknologi, er der en miljømæssig gevinst at hente ved at øge sorteringen af eksempelvis papir, biologisk affald og metal.

»Den overordnede konklusion er, at der er en miljømæssig gevinst ved genanvendelse. Hvis man øger genanvendelsen fra det nuværende niveau til et højt, men realistisk niveau, kan man spare 19-20 procent CO2 på håndtering af dagrenovation på landsplan« siger han.

Til gengæld er gevinsten for miljøet begrænset, hvis man ser på, hvad øget affaldssortering vil betyde for den samlede danske udledning af CO2, forklarer seniorforskeren.

»Hvis man medregner andre udledningskilder som boligopvarmning, biler og industri, vil affaldssortering kunne sænke den samlede udledning med cirka en halv procent,« siger han.

Når den øgede affaldssortering bliver en realitet, må danskerne forberede sig på at skulle bruge mere tid på at sortere i husholdningsaffaldet. Men det er størstedelen af danskerne parate til, mener Birger Johansson, der er vicedirektør i Vestforbrændingen, der er Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskab med 19 kommuner i hovedstadsområdet og Nordsjælland i ejerkredsen.

»Historisk set har vi arbejdet med genbrug i mange år, det er mere end 30 år efterhånden. Der er meget stor vilje i befolkningen til at gøre noget, man mener gavner miljø og genbrug. I flere af vores kommuner sorterer folk flere typer affald end tidligere, og det er en stor mængde. Der er mere, end vi havde regnet med,« siger han.

Udsigten til, at danskerne skal til at sortere mere i husholdningsaffaldet møder opbakning fra både Dansk Folkeparti og Venstre.

Men det er afgørende, at danskernes øgede arbejde med at adskille plast fra papir og kaffegrums fra tomme flasker giver mening, understreger Venstres miljøordfører Henrik Høegh (V).

»Vi vil godt være med til at sortere mere, men vi er optaget af, at man kun laver yderligere sorteringer på materialer, der i sidste ende også genanvendes. Vi har desværre set mange eksempler på, at det hele til slut alligevel ender i samme container. Og det er i hvert fald ikke med til at motivere husstande rundt om i landet.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip