Danskerne skal stemme om EU-retsforbehold 3. december

Danskerne skal til folkeafstemning 3. december.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fredag sat dato på, for hvornår danskerne skal stemme om EU-retsforbeholdet.

Det gjorde han efter en såkaldt arbejdsfrokost i Statsministeriet med lederne af de partier, der støtter, at det nuværende forbehold erstattes af en såkaldt tilvalgsordning.

- Fortsat dansk tilstedeværelse i Europol-samarbejdet som A-medlem er i centrum, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til det europæiske politisamarbejde.

Regeringen og ja-partierne ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så Danmark selv bestemmer, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Foruden statsministerens eget parti, Venstre, tæller støtterne af den foreslåede tilvalgsordning Socialdemokraterne, De Radikale, SF og De Konservative. De blev tilbage i foråret enige om indholdet i tilvalgsordningen.

Også Alternativet anbefaler et ja, mens Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten anbefaler danskerne at stemme nej.

Retsforbeholdet er kommet til debat, efter at det har vist sig at være en trussel for Danmarks fremtidige deltagelse i Europol.

Samarbejdet har således siden indgåelsen af Lissabon-traktaten i 2009 haft karakter af et overstatsligt samarbejde, hvilket strider mod retsforbeholdet.

De EU-skeptiske partier har til gengæld betragtet Europol-situationen som et alibi for at fjerne forbeholdet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip