Danskerne tror på stigende aktier

Selskaberne på fondsbørsen i København har over en bred kam givet baghjul til aktieselskaber i resten af verden i år, hvis man udelukkende måler på aktiekursen. Det ledende C20 Cap-indeks er steget med godt 21 procent indtil videre.

Og der er udsigt til, at aktiefesten også fortsætter resten af året, eller at kurserne i hvert fald ikke vil falde. Det mener hovedparten af de godt 1.000 deltagere i en meningsundersøgelse bestilt af Nordnet, der er den største handelsplatform herhjemme for private investorer.

På spørgsmålet: »Hvordan tror du, at børsen vil udvikle sig frem til årsskiftet?« svarer fire ud af ti (44,3 procent), at aktierne generelt vil stige. Nogenlunde samme andel (45,4 procent) regner med, at aktiekurserne vil være uforandrede. Mens kun godt hver tiende (10,4 procent) vurderer, at aktierne vil falde.

Nordea: »Lige en kende optimistisk«

Og det er måske en kende for optimistisk, lyder vurderingen hos chefrådgiver i Nordea, Michael Borre. Han spår også, at aktierne vil stige, men der er store faremomenter forude.

»Den situation vi står i nu er en situation med oplagte risici. Man kan jo bare kigge til USA og budgetforhandlingerne. Der spiller de altså lige nu om de helt store indsatser,« siger han og fortsætter:

»Vi tror, at vi skal længere op på aktiemarkederne - ikke bare i Danmark, men også globalt. Men der er en vis sandsynlighed for det negative scenarie - også en større sandsynlighed end det undersøgelsen afspejler,« siger Michael Borre til Berlingske Business.

Investorer har glemt fortiden

Tallene viser ifølge investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, at investorerne er blevet - måske lidt for - påvirkede af den seneste tids stigende aktiekurser og positive nøgletal for den globale økonomi.

»Investorerne fik et granat chok, da krisen begyndte i 2008, og solgte ud af deres aktier og ændrede i deres risikoprofil. Men deres hukommelse er altså relativ kort. Der skal ikke mange negative nyheder til, før de varigt bliver pessimistiske. Og omvendt skal der heller ikke ret mange positive nyheder til, før de varigt bliver positive,« siger han og fortsætter:

»Jeg er faktisk bange for, at vi er på vej hen i en situation, hvor aktierne er steget så meget, at investorerne har opfattelsen af, at det at købe aktier er meget mindre risikabelt i dag, end det var i 2008. Men det er altså desværre helt forkert. Vi får nye kriser igen,« siger Per Hansen.

Vestas eksempel på nyfunden eufori

Han nævner stemningsskiftet omkring Vestas-aktien- som er steget omkring 360 procent i 2013 - som eksempel på investorernes omskiftelige adfærd.

»Mange mente for bare et år siden, at Vestas var på vej i graven og at Ditlev Engel var en skurk. Og nu er situationen en helt anden og aktiekursen er tordnet i vejret,« siger Per Hansen.

Der er dog stor forskel på mænd og kvinders optimisme omkring aktiekurserne. Over halvdelen ( 55 procent) af mændene spår, at aktierne vil stige i løbet af resten af året, mens det kun gælder for cirka hver tredje (33,8 procent) kvinde.

Det er dog langtfra alle, der satser sparepengene på deres spådomme om aktiekurserne. Tre fjerdedele (76,5 procent) af undersøgelsens deltagere har ikke investeret i værdipapirer i løbet af 2012, mens en femtedel (20,9 procent) har investeret. Et lille mindretal (2,6 procent) ved ikke, om de har investeret i værdipapirer eller ej.

 

Dagens Gossip