Danskerne tror stadig på økonomisk fremgang

De danske forbrugere forventer fortsat, at både familiens og Danmarks økonomiske situation lige nu og i den nærmeste fremtid er i fremgang. Det viser de seneste tal om forbrugertillid fra Danmarks Statistik.

Selvom forbrugertilliden i maj er faldet til 13,0 fra 13,7 i april, er niveauet fortsat højt. Niveauet ligger således også væsentligt højere end gennemsnittet over de seneste seks måneder, der lyder på 10,8.

Flere analytikere kalder den seneste måneds fald marginalt. Forbrugertilliden i april lå på det tredjehøjeste niveau i statistikkens 40-årige levertid, og maj måneds tal er det fjerdehøjeste.

- Man fristes næsten til at sige, at det er helt vildt. Ikke mindst med tanke på, at dagens tal er indsamlet i de første uger af maj, hvor boligrenterne som bekendt steg ganske kraftigt.

- Rentestigningerne er således også prellet fuldstændig af på danskernes humør. Det er sådan set sund fornuft, da renterne på alle måder fortsat er meget lave, siger chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer i en kommentar.

Selvom forbrugertilliden er i top, vurderer privatøkonom i Danske Bank Las Olsen, at det ikke udløser et opsving i forbruget.

- Kun ganske sjældent har forbrugertillidsindikatoren været så høj som nu. Ikke engang under forbrugsopsvinget i 00'erne var den på dette niveau. Alligevel skal man ikke regne med et kraftigt forbrugsopsving, siger han i en kommentar.

Bag tallene for forbrugertilliden ligger en spørgeskemaundersøgelse, hvor 1500 repræsentativt udvalgte danskere får stillet en række spørgsmål om deres økonomiske situation og planer. Cirka 1000 af de adspurgte har besvaret undersøgelsen.

/ritzau/

Dagens Gossip