Danskerne vil have deres DNA registreret

Her svarer 58,3 procent af de adspurgte ja til, at alle danskere skal have en profil i politiets centrale DNA-register. Kun 26,1 procent siger nej, mens resten er i tvivl.

Det er altså tilsyneladende ikke frygt for at blive overvåget, som fylder mest i danskernes bevidsthed. Det bekræfter Ole Borre, ekspert i vælgeradfærd og professor emeritus med tilknytning til Aarhus Universitet.

»Der er blandt danskerne en meget udtalt sympati og forståelse for politiets arbejde, og jeg tror, at det skinner igennem her. Danskere har en helt klar tendens til at tillade en ret stor grad af overvågning, hvis det samtidig kan betyde en større sikkerhed i forhold til forbrydelser,« forklarer han.

Undersøgelsen er foretaget, efter Dansk Folkeparti tidligere på måneden foreslog, at alle nyfødte danskere skal have en profil i et nationalt DNA-register. Registret skal hjælpe politiet til lettere at opklare forbrydelser.

Hensynet til politiets arbejde er også danskernes hovedfokus.

»Jeg tror, at hvis du spurgte folk på gaden, ville mange ikke umiddelbart tænke over, at DNA-oplysninger som disse kan misbruges eller være et stort problem i forhold til overvågning,« siger Ole Borre.

Danskernes villighed til at blive registreret bliver mødt med bekymring fra formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler. Han mener, at der bør sættes mere fokus på hensynet til retssikkerhed og privatlivets fred.

»Vi er nødt til at tænke på, at et register i stil med dette her vil indeholde meget omfattende oplysninger om os som personer. Derfor er det også nødvendigt at have øjesyn på, om vi ender med at give køb på vigtige hensyn til privatlivets fred, mistænkeliggørelse, kontrol og frihedskrænkelse, som vi normalt arbejder meget hårdt for at bevare,« siger han.

Et flertal i Etisk Råd frarådede i 2006 at skabe et nationalt DNA-register, blandt andet fordi det blev opfattet som en uforholdsmæssig stor krænkelse af retssikkerheden i forhold til den ventede gevinst, nemlig højere opklaringsprocenter.

Dansk Folkepartis forslag om registrering af alle nyfødte kom i kølvandet på den nylige krænkersag fra Fyn, hvor en 40-årig mand har indrømmet at stå bag sexovergreb mod to mindreårige piger. Inden anholdelsen har politiet forsøgt at finde gerningsmanden ved hjælp af hundredvis af DNA-prøver.

»Vi kan se fra sagen om sexkrænkeren på Fyn, at der kunne have været sparet ofre, hvis man på et tidligere tidspunkt havde fået et match med DNA-systemet. Alt for mange er blevet mistænkeliggjort, og politiet kunne have sparet ressourcer, hvis man fra start havde fundet gerningsmanden,« sagde retsordfører Peter Skaarup (DF) i forbindelse med forslaget, som Dansk Folkeparti flere gange har stillet.

Blandt politikere har idéen dog ikke fundet ligeså meget fodslag som i befolkningen. Både Socialdemokraterne, SF og Liberal Alliance har blankt afvist tanken om tvangsregistrering.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip