Danskerne vil have ny særaftale ved britisk EU-farvel

Skrevet af admin

15/06/2016

Dagens topnyheder

Hvis briterne torsdag i næste uge stemmer for at forlade EU-fællesskabet, ønsker et flertal af danskerne, at regeringen rejser til Bruxelles og sikrer de samme værn mod velfærdsturisme, som Storbritannien fik forhandlet hjem i en aftale med EU.

Det skriver Jyllands-Posten.

Aftalen fra februar i år sikrer blandt andet, at alle 28 EU-medlemslande får mulighed for at skære i børnepenge til EU-borgere, når de bliver sendt til et andet EU-land med lavere leveomkostninger.

Men den mulighed bortfalder, hvis et flertal af briterne takker nej til aftalen og i stedet ønsker at forlade EU - også kendt som brexit.

I alt siger 64,5 procent af de adspurgte ja til, at Danmark skal "forsøge at få en lignende aftale", hvis det sker, viser en meningsmåling lavet af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten. 19,4 procent siger nej.

Forskningschef i Tænketanken Europa Catharina Sørensen tror ikke, at Danmark kan få en ny særaftale, men mener samtidig, at der i EU vil være lydhørhed, hvis en større gruppe af lande vil fastholde den såkaldte indeksering af børnechecken.

- Det er svært at argumentere imod, at børnepengene afspejler leveomkostningerne i det land, man lever i. EU har allerede én gang accepteret modellen, og så er det en dagsorden, flere europæiske lande bakker stærkt op om, siger hun til Jyllands-Posten.

Blandt Folketingets partier er der et udbredt ønske om at udnytte muligheden for at begrænse regningen til de børnepenge, der bliver sendt ud af landet - uanset hvad briterne stemmer.

- Det er væsentligt, at vi i EU-samarbejdet får en bedre balance mellem at yde til samfundet og nyde godt af det samme samfund, siger politisk ordfører i Venstre Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten og fortsætter:

- De elementer, der er i aftalen, er klart i Danmarks interesse, så dem vil vi fortsat arbejde for.

/ritzau/