Danskernes dagligdag er overraskende europæisk

»Vi bruger EU på et meget banalt plan, som skal forstås på den måde, at vi ikke tænker over det, når vi rejser og handler på tværs af grænserne. Hvilket vi gør i langt højere grad end de andre lande,« siger Janne Maria Solgaard Jensen, ph.d.-studerende på Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, som har været med til at indsamle den danske data.

EUCROSS-undersøgelsen viser, at 73 procent af de 250 adspurgte danskere har besøgt et andet EU-land inden for de sidste to år. Det er næsten dobbelt så mange som de spurgte spaniere, italienere og rumænere. Også længerevarende ophold i andre lande er mere normalt blandt danskere end i de andre seks adspurgte medlemslande, som medvirker i undersøgelsen; Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien og Rumænien.

En af overraskelserne ved undersøgelsen var ifølge Janne Maria Solgaard Jensen, at forholdet til Europa var spredt geografisk ud over Danmark.

»Brugen af Europa er lige så inkorporeret i ens daglige tankegang, om man bor i København, Hjørring eller i Trekantsområdet. Dog med forskellige indgangsvinkler,« siger hun.

Men på trods af at danskernes hverdag er europæisk, betyder det ikke en større europæisk identitet.

»Vi føler os stadig mere dansk end europæisk. Samt er der meget lidt interesse for EU-politik, men derimod stor skepsis,« siger Janne Maria Solgaard Jensen.

Dagens Gossip